Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Vydavateľstvo Evitapress berie e-knihy ako ďalšiu cestu k čitateľovi

Predaj kníh Vesmír je ženatý a Donevidenia prevýšil 15.000 kusov, za čo vydavateľstvo Evitapress udelilo autorkám ocenenie Zlatá kniha.

Bratislava 3. marca (TASR) – Technický pokrok neobišiel ani knižnú kultúru, e-knihy a tablety si nachádzajú cestu k čitateľovi. „Na Slovensku zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by e-knihy zmenili náš biznis. Ich predaj je naozaj veľmi nízky, uvidíme, čo ukáže budúcnosť. Je to len ďalšia forma, ktorou sa knihy môžu dostať k čitateľovi,“ uviedla pre TASR Eva Urbaníková, riaditeľka vydavateľstva Evitapress.

Medzi čitateľmi e-kníh tohto vydavateľstva mali úspech prakticky tie isté, ktoré sú úspešne aj v „papierovej“ forme. „Vydali sme 18 titulov, to je náš štandard, ktorý nechceme meniť. Každá knižka, ktorá u nás vyjde, je malou slávnosťou a tak to aj ostane. Najväčší úspech mali evitovky - Sushi v dushi bola za pol roka "zlatá" s predajom viac ako 15.000 výtlačkov. Veľmi sa darilo novému titulu Karin Krausovej, Hanky Lasicovej aj Cigánke od Janette Mazíniovej. A ku koncu roka sa zaprášilo po evitovke Mrcha na koni,“ dodala Urbaníková.

Podľa jej slov bol rok 2012 pre Evitapress prelomový. „Okrem toho, že sme sa utvrdili v tom, že chceme byť vydavateľstvom len pôvodných slovenských knižiek, sme urobili riskantný krok a začali sme si knižky distribuovať sami. Chcelo to veľa hodín prežitých v teréne v kníhkupectvách, veľa hodín strávených nad logistikou, hľadanie tých správnych ľudí a spôsobov. Bol to veľký krok, mnohí nás od neho odhovárali, no ukázalo sa, že sme sa vybrali správnym smerom. Predaj vlastných knižiek máme viac pod kontrolou a ich cesta k čitateľovi je transparentná, flexibilná a rýchla,“ uzavrela Urbaníková.

V závere marca bude najväčšia sieť kníhkupectiev na Slovensku Panta Rhei odovzdávať ceny najúspešnejším autorom a najpredávanejším knihám roku 2012. V kategórii Slovenská autorka dominujú spisovateľky z vydavateľstva Evitapress. V prvej päťke nominovaných sú Eva Urbaníková, Timea Keresztényiová a Karin Krausová.

Eva Urbaníková vydala v roku 2012 knihu Sushi v dushi, v ktorej zachytila exotický príbeh Denisy Ogino, Slovenky dlhodobo žijúcej v Japonsku. Timea Keresztényiová pridala k svojim dvom bestsellerom tretí, nazvaný Donevidenia. Do obyčajného manželstva, o ktorom píše, vstúpia peniaze, ktoré prestanú byť problémom prakticky zo dňa na deň. Oveľa pomalšie a nenápadnejšie sa vytráca to, čo dvoch milujúcich sa ľudí kedysi spájalo - obdiv, rešpekt a úcta. Karin Krausová sa medzi najúspešnejšie slovenské autorky zaradila knihou Vesmír je ženatý. Brilantne v ňom zachytila svet mileniek, ktoré sú presvedčené, že práve ony vzťah so zadaným mužom zvládnu. Niet väčšieho omylu.

Predaj kníh Vesmír je ženatý a Donevidenia prevýšil 15.000 kusov, za čo vydavateľstvo Evitapress udelilo autorkám ocenenie Zlatá kniha. Sushi v dushi si kúpilo viac ako 25.000 čitateľov, autorky zaň prevzali Platinovú knihu.