Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Výnosy 10-ročných amerických dlhopisov klesli na rekordné minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom sú obavy z dôsledkov epidémie koronavírusu, ktoré znížili rizikový apetít investorov a podporili dopyt po bezpečných aktívach.

New York 2. marca (TASR) - Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády padli na nové rekordné minimum. To znamená, že historický pád úročenia dlhu USA pokračuje. Dôvodom sú obavy z dôsledkov epidémie koronavírusu, ktoré znížili rizikový apetít investorov a podporili dopyt po bezpečných aktívach. Wall Street očakáva od centrálnej banky (Fed) monetárne stimuly.

Výnosy 10-ročných amerických dlhopisov v noci na pondelok padli na nové historické minimum 1,036 %, neskôr však opäť mierne vzrástli na 1,05 %. Výnosy 2-ročných amerických dlhopisov klesli až na 0,71 % a približujú sa rekordnému minimu z novembra 2016. Výnosy 30-ročných amerických dlhopisov sa znížili na 1,623 %, čo je ich nové historické minimum.

Investori očakávajú, že Fed agresívne zareaguje na prichádzajúce spomalenie ekonomiky, na ktorú negatívne vplýva epidémia koronavírusu. Finančné trhy aktuálne počítajú s tým, že menový výbor Fedu na svojom marcovom zasadnutí zníži kľúčovú sadzbu o 50 bázických bodov.

Experti banky Goldman Sachs predpokladajú, že Fed tento rok zníži sadzby celkovo o 100 bodov. Šéf Fed-u Jerome Powell v piatok (28. 2.) popoludní zverejnil vyhlásenie, v ktorom uviedol, že koronavírus predstavuje rastúce riziko a že Fed použije vzhľadom na situáciu všetky primerané nástroje, aby podporil ekonomiku.

Investori z obáv pred ekonomickými dôsledkami epidémie koronavírusu predávajú akcie a nakupujú bezpečné aktíva, medzi ktoré patria aj dlhopisy. Výnosy referenčných 10-ročných amerických dlhopisov počas februára padli o 37 bázických bodov. Naopak, akcie majú za sebou najhorší týždeň od finančnej krízy.