Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Výnosy dlhopisov eurozóny sa mierne zvýšili

Na snímke líderka strany Národné združenie Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Národné zhromaždenie Marine Le Penovej vedie síce v prieskumoch verejnej mienky, ale zdá sa, že nedosiahne úplnú väčšinu.

Brusel 19. júna (TASR) - Výnosy z vládnych dlhopisov eurozóny v stredu mierne vzrástli, pričom rozdiel medzi francúzskymi desaťročnými dlhopismi a referenčnými nemeckými sa ustálil. Trhy však aj naďalej venujú pozornosť politickej neistote vo Francúzsku. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Rozdiel medzi výnosmi z desaťročných dlhopisov Francúzska a Nemecka bol v stredu dopoludnia 73 bázických bodov, čo je o necelý bázický bod viac ako v predchádzajúci deň, ale pokles z 80 bázických bodov minulý týždeň.

Tento rozdiel stúpol z menej ako 50 bázických bodov po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil pred 10 dňami predčasné voľby v reakcii na silné víťazstvo krajne pravicových strán vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Národné zhromaždenie Marine Le Penovej vedie síce v prieskumoch verejnej mienky, ale zdá sa, že nedosiahne úplnú väčšinu. Riziko patovej situácie alebo krajne pravicovej vlády tak vyvoláva obavy investorov o dlhovú cestu Francúzska a fiškálnu situáciu.

Európska únia (EÚ) v stredu oznámila, že chce začať disciplinárne rozpočtové kroky proti Francúzsku, Taliansku, Belgicku a ďalším členským krajinám vrátane Slovenska pre ich nadmerné rozpočtové deficity.

Výnos z francúzskeho desaťročného dlhopisu vzrástol v stredu o 2 bázické body na 3,1391 %. Minulý týždeň sa pritom vyšplhal až na 3,338 %.

Výnos z desaťročného nemeckého dlhopisu, ktorý je referenčným v rámci eurozóny, stúpol o jeden bázický bod na 2,396 %, ale klesol o takmer 30 bázických bodov oproti maximu 2,678 % z minulého týždňa.

Výnos z desaťročného dlhopisu Talianska vzrástol o 2,5 bázického bodu na 3,914 %, čím sa posunul rozdiel medzi talianskymi a nemeckými výnosmi na 150 bázických bodov.