Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Výroba elektriny z vetra v USA v tomto týždni klesla

Na snímke veterné turbíny pri rakúskej obci Kittsee. Foto: TASR - Tomáš Halász

Pokles výroby veternej energie počas letných mesiacov nie je ničím výnimočným, tento mesiac je však pre vietor mimoriadne nepriaznivý.

Washington 24. júla (TASR) - Množstvo elektriny vyrobenej vo veterných elektrárňach v Spojených štátoch kleslo v pondelok (22. 7.) na 33-mesačné minimum, čo prinútilo energetické podniky výrazne zvýšiť výkon plynových elektrární, aby udržali klimatizáciu v chode počas horúceho letného dňa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa v stredu odvolala na údaje Federálneho úradu pre energetické informácie (EIA).

Podľa predbežných údajov EIA sa 22. júla vo veterných elektrárňach v USA vyrobilo približne 335.753 megawatthodín (MWh) elektriny, čo bolo najmenej od 4. októbra 2021. Údaj sa týka 48 štátov na severoamerickom kontinente, nezahŕňa teda štáty Aljaška a Havaj.

Pokles výroby veternej energie počas letných mesiacov nie je ničím výnimočným, tento mesiac je však pre vietor mimoriadne nepriaznivý. Šesť z desiatich dní s najnižším podielom veternej energie od začiatku roka 2024 doteraz pripadlo na júl. Pre porovnanie, v rovnakom období minulého roka to boli len dva z desiatich dní s najnižšou hodnotou.

Podľa prognóz agentúry EIA vietor v roku 2023 vyrobil približne 11 % elektriny v USA a v rokoch 2024 a 2025 by si mal tento podiel udržať.