Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Výroba novej práčky má zastabilizovať zamestnanosť vo Whirlpoole

Foto: TASR/AP

Spoločnosť Whirlpool Slovakia, ktorá je členom koncernu Whirlpool Corporation, si v tomto roku pripomína 20. výročie svojho založenia, v apríli minulého roku sa tu podarilo vyrobiť 20-milióntu práčku.

Poprad 15. novembra (TASR) – Spustenie výroby novej práčky by malo v popradskej továrni zastabilizovať pracovné pozície. Pre médiá to dnes potvrdil riaditeľ spoločnosti Whirlpool Slovakia, a.s., Eduard Horbaľ.

"Ide o novú spredu plnenú práčku, do konca roka chceme spustiť predsériovú výrobu, naplno vyrábať ju začneme na budúci rok," objasnil Horbaľ.

Spoločnosť predpokladá, že množstvo vyrobených nových práčok sa bude postupne pozitívne meniť, prvý rok ukáže reálne trendy predaja a dopyt po výrobku. "Táto práčka je rozmerovo užšia, ale na druhej strane je svojimi parametrami porovnateľná s klasickou práčkou, ktorú doteraz vyrábame," vysvetľuje Horbaľ. Výroba bude prebiehať na už existujúcej výrobnej linke, keďže pokles výroby v predchádzajúcich rokoch vytvoril dostatočnú kapacitu na výrobu nového produktu. Zatiaľ však nie je jasné, koľko nových práčok ročne v Poprade vyrobia.

"Zavedenie novej práčky do výroby nám zabezpečí stabilizáciu pracovných miest, trh sa správa tak, ako sa správa a tento nový výrobok nám pomôže udržať tú priemernú zamestnanosť na takých číslach, ako doteraz," ubezpečil riaditeľ.

V tejto továrni funguje sezonalita, ktorá je práve v 2. polroku dosť vysoká. Každý piaty zamestnanec pracuje len počas sezóny a je zamestnaný na dobu určitú. Takto to v Poprade funguje už posledných šesť rokov. "Priemerný počet zamestnancov u nás ostáva nezmenený, po kríze sa výstupy z našej fabriky stabilizovali na čísle 1,5 milióna kusov práčok ročne, čo by malo byť aj tohtoročné množstvo," ozrejmil Horbaľ. V roku 2008 pritom spoločnosť vyrábala ročne dva milióny kusov práčok. Priemerný počet zamestnancov je tu 950, počas sezónnej špičky podnik zamestnáva viac ako 1100 ľudí.

Popradskú spoločnosť dnes navštívil aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška, ktorý verí, že Whirlpoolu Slovakia sa bude v budúcnosti dariť v strategických plánoch, že tu udržia zamestnanosť a budú naďalej na trhu konkurencieschopní. Iniciátorom návštevy bol primátor Popradu Anton Danko, pre ktorého je najhlavnejší fakt, že v najbližšom období nebude dochádzať k prepúšťaniu u jedného z najväčších zamestnávateľov v Poprade. "To hlavné posolstvo pre Popradčanov je, že nová práčka by mala zabezpečiť zamestnanosť v tejto fabrike," uzavrel Danko.

Spoločnosť Whirlpool Slovakia, ktorá je členom koncernu Whirlpool Corporation, si v tomto roku pripomína 20. výročie svojho založenia, v apríli minulého roku sa tu podarilo vyrobiť 20-milióntu práčku. Firma vyrába spredu a zvrchu plnené práčky, pričom produkty značky Whirlpool predstavujú približne 70 % celkovej výroby.