Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Výrobca batérií ACC zastavil plány na výstavbu tovární

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Spoločnosť v utorok oznámila, že sa potrebuje zamerať na výskum a vývoj lacných batérií, vďaka ktorým budú môcť jej kľúčoví akcionári vyrábať cenovo dostupnejšie vozidlá.

Paríž 4. júna (TASR) - ACC, spoločný podnik na výrobu batérií, za ktorým stoja automobilky Stellantis a Mercedes, zastavil plány na výstavbu tovární v Nemecku a Taliansku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť v utorok oznámila, že sa potrebuje zamerať na výskum a vývoj lacných batérií, vďaka ktorým budú môcť jej kľúčoví akcionári vyrábať cenovo dostupnejšie vozidlá. Rozhodla sa preto zastaviť práce na výstavbe továrne v nemeckom Kaiserslauterne. Projekt závodu v talianskom meste Termoli plánuje opätovne posúdiť koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho. Rast európskeho trhu s elektrickými vozidlami sa výrazne spomalil, keďže vysoké úrokové sadzby a znížené štátne dotácie nútia spotrebiteľov, aby uprednostnili hybridné alebo benzínové vozidlá.

"Naše investičné plány v oblasti elektrických vozidiel prispôsobíme tempu, akým rastie predaj elektrických vozidiel na trhu," uviedol Carlos Tavares, generálny riaditeľ skupiny Stellantis, v odpovedi na otázku, či ACC naďalej plánuje stavať ďalšie továrne v Európe. ACC v súčasnosti rozbieha výrobu vo svojej prvej továrni v severnom Francúzsku.

Stellantis vlastní 45 % akcií ACC a Mercedes 30 %. Zvyšných 25 % patrí spoločnosti Saft, batériovej divízii francúzskeho koncernu TotalEnergies.