Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Výrobca batérií Northvolt prehodnocuje plány na expanziu

Pohľad na robotickú linku vo výrobnej hale spoločnosti Hella, 26. augusta 2021 v Bánovciach nad Bebravou. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Batérie pre BMW mal Northvolt vyrábať vo svojom zatiaľ jedinom závode, ktorý sa nachádza vo Švédsku.

Heide 3. júla (TASR) - Švédsky výrobca batérií Northvolt prehodnocuje časový plán svojej ďalšej expanzie, a to aj v Nemecku. Výstavba závodu neďaleko mesta Heide v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko nie je ohrozená, nie je však možné vylúčiť oneskorenia a zmeny v projekte, oznámila spoločnosť v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Generálny riaditeľ spoločnosti Peter Carlsson vyvolal tento týždeň rozruch, keď v rozhovore pre denník Dagens Industri uviedol, že Northvolt pri svojich plánoch na expanziu postupoval príliš agresívne a bude ich musieť prehodnotiť.

Nemecký výrobca luxusných automobilov BMW koncom júna zrušil objednávku na batérie pre elektromobily v hodnote dvoch miliárd eur od Northvoltu. Podľa zdrojov oboznámených s problematikou sa tak rozhodol vzhľadom na problémy švédskej spoločnosti s rozbehnutím sériovej výroby. Automobilka mala údajne aj výhrady voči kvalite batérií.

Spoločnosť Northvolt plánuje vyrábať batériové články pre elektromobily v Šlezvicku-Holštajnsku od roku 2026. Koncom marca dali projektu v hodnote 4,5 miliardy eur zelenú nemecký kancelár Olaf Scholz a minister hospodárstva Robert Habeck. Očakáva sa, že továreň vytvorí 3000 pracovných miest. Vláda v Berlíne a spolková krajiny Šlezvicko-Holštajnsko projekt podporili sumou približne 700 miliónov eur. Okrem toho sú v hre aj možné záruky v objeme ďalších 202 miliónov eur, ktoré ešte neboli schválené.

Batérie pre BMW mal Northvolt vyrábať vo svojom zatiaľ jedinom závode, ktorý sa nachádza vo Švédsku.