Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Výrobca motoriek Harley-Davidson zvýšil kvartálny zisk o vyše tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 2,04 USD oproti 1,45 USD/akcia pred rokom.

Milwaukee 27. apríla (TASR) - Americký výrobca motoriek Harley-Davidson oznámil za 1. štvrťrok rast zisku o viac než tretinu. Firmu podporil fakt, že napriek viacnásobnému zvýšeniu cien sa dopyt po jej populárnych modeloch neznížil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že za prvé tri mesiace roka dosiahla čistý zisk 304 miliónov USD (275,39 milióna eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 36,6 %. Konsolidované tržby sa zvýšili o 20 % na 1,79 miliardy USD, keď objem predaja vzrástol o 14 %.

Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 2,04 USD oproti 1,45 USD/akcia pred rokom. Harley-Davidson tak výrazne prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na 1,39 USD/akcia.

Harley-Davidson v minulých dvoch rokoch postupne zvyšoval ceny svojich populárnych modelov Trike, Cruiser a Touring, čím kompenzoval rast nákladov na suroviny a logistiku. Firma okrem toho vyťažila z obnoveného dopytu, keď po období pandémie sa Američania vo veľkom začali vracať na cesty.

Spoločnosť zároveň potvrdila svoj pôvodný celoročný odhad v oblasti tržieb. Aj naďalej tak očakáva rast tržieb z predaja motocyklov v rozmedzí od 4 % do 7 %.

(1 EUR = 1,1039 USD)