Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 2. november 2024
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia šampanského volajú po znížení produkcie po poklese tržieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Dodávky šampanského v 1. polroku 2024 dosiahli 106,7 milióna fliaš, čo je pokles o 15,2 % z mimoriadne vysokej úrovne v rovnakom období minulého roka 2023 a bližšie k úrovni z roku 2019.

Paríž 20. júla (TASR) - Francúzski výrobcovia šampanského v piatok (19. 7.) vyzvali na zníženie zberu hrozna v tomto roku po tom, ako predaj vína v prvom polroku klesol o viac ako 15 %. Zákazníci si totiž utiahli opasky v dôsledku neistého vývoja ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Dodávky šampanského v 1. polroku 2024 dosiahli 106,7 milióna fliaš, čo je pokles o 15,2 % z mimoriadne vysokej úrovne v rovnakom období minulého roka 2023 a bližšie k úrovni z roku 2019.

"Pochmúrna globálna geopolitická a ekonomická situácia, ako aj vysoká inflácia zaťažujú spotrebu domácností. Okrem toho šampanské naďalej znáša aj dôsledky nadmerného zásobenia sa maloobchodníkov v rokoch 2021 a 2022," povedal David Chatillon, predseda lobistickej skupiny Champagne Houses vo vyhlásení, ktoré zverejnilo združenie výrobcov Comite Champagne (Výbor pre šampanské).

Výbor uviedol, že tohtoročnú úrodu v regióne Champagne od začiatku roka trápilo nepriaznivé počasie vrátane mrazov a vlhkého počasia, ktoré zvýšilo počet vinohradov napadnutých múčnatkou. Stanovil pritom maximálnu úrodu hrozna, ktorú možno tento rok zberať, na úrovni 10.000 kilogramov na hektár (kg/ha), čo je zníženie z 11.400 kg/ha v roku 2023.

Na rozdiel od inej výroby vína je väčšina fliaš šampanského zmesou niekoľkých ročníkov, pričom sa využívajú zásoby z predchádzajúcich rokov. Tieto zásoby sa dopĺňajú počas dobrých rokov a môžu kompenzovať slabú úrodu.

Nie je to prvýkrát, čo región Champagne utrpel vážne straty v dôsledku kombinácie mrazov a škôd spôsobených plesňou. V roku 2021 úroda klesla o 25 % v porovnaní s päťročným priemerom.

Očakáva sa, že tohoročný zber úrody sa začne v priemere okolo 10. až 12. septembra. Na rozdiel od minulého roka výbor neposkytol celoročné prognózy predaja a exportu.