Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v eurozóne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa index výrobných cien v júli 2024 v porovnaní s júnom zvýšil v eurozóne aj v EÚ rovnako o 0,8 %.

Luxemburg 4. septembra (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne aj celej Európskej únii (EÚ) sa v júli 2024 v porovnaní s júnom zvýšili. Prispel k tomu najmä rast cien energií. V medziročnom porovnaní však ceny výrobcov v oboch blokoch klesli. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa index výrobných cien v júli 2024 v porovnaní s júnom zvýšil v eurozóne aj v EÚ rovnako o 0,8 %. Aj v júni 2024 vzrástli medzimesačne ceny priemyselných výrobcov v oboch blokoch zhodne o 0,6 %.

V medziročnom porovnaní sa výrobné ceny v júli 2024 znížili o 2,1 % v eurozóne a o 1,9 % v EÚ.

Eurostat ďalej uviedol, že v eurozóne v júli v porovnaní s júnom 2024 stúpli ceny energií o 2,8 %, zatiaľ čo ceny kapitálových produktov stagnovali a ceny polotovarov aj tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby klesli zhodne o 0,1 %. Ceny v priemysle eurozóny celkom bez energií sa znížili o 0,1 %.

V EÚ v júli medzimesačne vzrástli ceny energií o 2,5 %, zostali stabilné v prípade polotovarov a kapitálových produktov a klesli zhodne o 0,1 % v prípade tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby. Ceny v priemysle EÚ bez energií klesli o 0,1 %.

Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za júl, najstrmší medzimesačný nárast výrobných cien zaznamenali Bulharsko (3,6 %), Grécko (2,9 %) a Rumunsko (2,7 %). Najväčší pokles vykázali Švédsko (-0,9 %), Fínsko (-0,7 %) a Rakúsko (-0,2 %).

Na Slovensku sa výrobné ceny v júli medzimesačne zvýšili o 1,9 %.

V medziročnom porovnaní sa v júli 2024 v eurozóne znížili ceny v energetike o 6,9 % a polotovarov o 1,2 %, zatiaľ čo ceny kapitálových produktov vzrástli o 1,4 %, tovarov krátkodobej spotreby o 1 % a tovarov dlhodobej spotreby o 0,3 %. Ceny v priemysle eurozóny bez energií stúpli o 0,2 %.

V EÚ v júli medziročne klesli ceny v energetike o 5,9 % a polotovarov o 1,2 %. No zároveň sa zvýšili ceny kapitálových produktov o 1,5 %, tovarov krátkodobej spotreby o 0,8 % a tovarov dlhodobej spotreby o 0,2 %. Ceny v priemysle bez energií vzrástli o 0,2 %.

Najväčší medziročný pokles cien priemyselných výrobcov bol v júli zaznamenaný na Slovensku (-18,9 %), v Luxembursku (-6,7 %) a Lotyšsku (-6 %). Najvyšší rast mali v Írsku (6,1 %), Rumunsku (2,7 %) a Portugalsku (2 %).