Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v Španielsku v auguste klesli už 18. mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa štatistík sa index výrobných cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v auguste 2024 znížil medziročne o 1,3 %, po smerom nadol revidovanom poklese o 1,6 % v predchádzajúcom mesiaci.

Madrid 25. septembra (TASR) - Výrobné ceny v Španielsku v auguste 2024 v medziročnom porovnaní opäť klesli, už osemnásty mesiac po sebe. Tempo ich poklesu sa však spomalilo. Oznámil to v stredu štatistický úrad INE. TASR o tom informuje na základe správy agentúry EFE.

Podľa štatistík sa index výrobných cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v auguste 2024 znížil medziročne o 1,3 %, po smerom nadol revidovanom poklese o 1,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Augustové tempo poklesu tak bolo najmiernejšie v súčasnej sérii.

Štatistiky odhalili, že v auguste sa náklady na energie znížili menej, ako v predchádzajúcom mesiaci (-6 % oproti -7,1 % v júli). A spomalil sa aj pokles cien polotovarov (na -1,2 % z -1,1 %).

V medzimesačnom porovnaní výrobné ceny v Španielsku v auguste vzrástli o 1,5 %. To bolo rovnaké tempo ako v júli po revízii.