Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v Taliansku v auguste opäť klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ekonómovia pozorne sledujú výrobné ceny v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, pretože im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia.

Rím 27. septembra (TASR) - Výrobné ceny v Taliansku v auguste 2024 opäť klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Tempo ich poklesu bolo pritom najpomalšie od marca 2023. Ukázali to v piatok údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Ekonómovia pozorne sledujú výrobné ceny v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, pretože im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia.

Podľa najnovších údajov sa index výrobných cien v Taliansku v auguste 2024 znížil medziročne o 0,8 %. To bolo miernejšie tempo ich poklesu ako o 1,1 % v predchádzajúcom mesiaci a najmenšie zníženie výrobných cien od marca 2023.

Spomalenie poklesu bolo v súlade s normalizáciou cien výrobcov vo viacerých členských štátoch eurozóny, keďže vplyv prudkého nárastu cien energií, kovov a potravín v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 ustupuje.

Štatistiky odhalili, že v auguste sa v Taliansku znížili ceny energií (-2 %), polotovarov (-1,6 %) a veľmi mierne aj kapitálových produktov (-0,1 %), zatiaľ čo ceny spotrebného tovaru vzrástli (0,4 %).

V medzimesačnom porovnaní sa výrobné ceny v Taliansku v auguste zvýšili o 0,7 %.