Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Vytvorenie elektronického insolvenčného registra sa oddiali

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

K verejnému obstarávaniu v súvislosti s vytvorením informačného systému na prevádzkovanie insolvenčného registra došlo podľa Ministerstva spravodlivosti SR s omeškaním.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Vytvorenie elektronického insolvenčného registra sa posunie z pôvodného dátumu 1. januára 2025 na začiatok októbra budúceho roka. Vyplýva to z novely zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR.

K verejnému obstarávaniu v súvislosti s vytvorením informačného systému na prevádzkovanie insolvenčného registra došlo podľa Ministerstva spravodlivosti SR s omeškaním. Vzhľadom na tento problém navrhol rezort oddialiť jeho vytvorenie.

Insolvenčný register bude predstavovať centralizovaný elektronický systém pre vedenie konkurzného konania, reštrukturalizačného konania, konania o oddlžení, konania o verejnej preventívnej reštrukturalizácii a konania o likvidácii a dodatočnej likvidácii. Cieľom jeho vytvorenia je zjednotiť a elektronizovať insolvenčné procesy, čo by malo zabezpečiť vyššiu transparentnosť, zrýchlenie konaní, zníženie času a nákladov potrebných na ukončenie podnikania a zlepšiť zber údajov a kvalitu dát.

Novela nadobúda účinnosť 1. decembra 2024.