Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Workshop priblížil prípravu pravidiel na výrobu nízkouhlíkového vodíka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Venoval sa tiež téme výučby expertov na vysokých školách a tvorbe štandardov a legislatívy pre hladký povoľovací proces pri výstavbe nových vodíkových zariadení.

Bratislava 31. mája (TASR) - Prvý Československý vodíkový workshop priblížil a vysvetlil aktuálne výzvy a príležitosti pri výrobe a využití nízkouhlíkového vodíka. Uviedla to vedúca kancelárie Národnej vodíkovej asociácie Slovenska (NVAS) Stanislava Malová.

Spresnila, že NVAS zorganizovala v piatok v priestoroch Slovenských elektrární v Bratislave prvý Československý vodíkový workshop o aktuálnych výzvach a príležitostiach výroby a využitia vodíka v oboch krajinách.

Workshop mal podľa nej za cieľ priblížiť a vysvetliť účastníkom proces prípravy európskych pravidiel na výrobu nízkouhlíkového vodíka a implementáciu vodíka v rámci európskej smernice o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE) do národných legislatív. Na príkladoch z praxe boli vysvetlené jednotlivé podporované typy výroby obnoviteľného a nízkouhlíkového vodíka z biomasy, jadrových zdrojov a odpadu. Venoval sa tiež téme výučby expertov na vysokých školách a tvorbe štandardov a legislatívy pre hladký povoľovací proces pri výstavbe nových vodíkových zariadení.

Priblížila, že na podujatí sa zišli odborníci z Hydrogen Europe, NVAS a HYTEP, ako aj zodpovední zástupcovia Ministerstva hospodárstva SR a Ministerstva priemyslu a obchodu ČR, aby spoločne diskutovali o prioritách, prekážkach a očakávaniach obidvoch krajín v rozvoji vodíkového ekosystému. Workshop podľa Malovej vytvoril príležitosť na nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými aktérmi v oblasti vodíka.