Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

Za mýtne prehrešky má byť zodpovedný majiteľ nákladiaka, nie vodič

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Novinku chce rezort dopravy zaviesť do zákona o elektronickom výbere mýta, ktorý sa práve pripravuje.

Bratislava 23. januára (TASR) – Od januára 2014 plánuje ministerstvo dopravy zaviesť na Slovensku objektívnu zodpovednosť za priestupky na mýtom spoplatnených úsekoch ciest.

Po novom by tak niesol zodpovednosť za mýtne prehrešky majiteľ nákladného auta, nie vodič. Novinku chce rezort dopravy zaviesť do zákona o elektronickom výbere mýta, ktorý sa práve pripravuje.

"Keďže v súčasnosti je návrh zákona o elektronickom výbere mýta len v štádiu prípravy, je predčasné hovoriť o konkrétnej forme právnej úpravy i technického riešenia," uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Mýtnej polícii by však podľa jeho slov mohli pomáhať napríklad mýtne brány či kamery rozmiestnené po spoplatnených cestách. Vedeli by rozoznať evidenčné číslo auta či počet náprav. "Mohli by zaznamenávať vozidlo a následne by sa tento záznam mal automaticky skontrolovať s databázou mýtneho systému," opísal Kóňa. V prípade, že by sa zistilo porušenie predpisov, majiteľovi auta by sa poslal rozkaz o uložení pokuty.

V súčasnosti je napríklad pokuta za jazdu po spoplatnenom úseku cesty bez platenia mýta vo výške 1300 eur a v blokovom konaní 700 eur. Za neúplné či klamlivé údaje zadané do palubnej jednotky sa pokuta pohybuje vo výške 160 eur a v blokovom konaní 120 eur. Povinnosť platiť mýto majú na Slovensku od roku 2010 všetky nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony.