Expert na analýzu potravín Peter Šimko v rozhovore pre denník SME povedal že v čase socialistického zriadenia "nepochybne sme mali kvalitnejšie potraviny".
Autor TASR
Bratislava 6. februára (TASR) - Expert na analýzu potravín z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave Peter Šimko v rozhovore pre denník SME povedal že v čase socialistického zriadenia "nepochybne sme mali kvalitnejšie potraviny".
"Čo bolo okrem iného dané aj tým, že sa nepoužívali v takej miere prídavné látky," pokračoval. "Pred dvoma, troma rokmi sme mali projekt. Chodili sme na Balkán - do Srbska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny. Vrátilo nás to do socialistických čias. Sú presne v tom štádiu, v ktorom sme boli my pred 25 rokmi. Nepoznajú prídavné látky, ešte ich nepoužívajú. Vyrábajú mäsové výrobky z mäsa. A mliečne z mlieka. A to jednoducho cítite. Tam sa na výrobu potravín používajú kvalitné suroviny," povedal Šimko.
Na otázku denníka, či prídavné látky zničili potraviny, expert odpovedal: "Do slova a do písmena. Prídavné látky, ale aj prílišná voľnosť trhu nám umožňuje nakupovať menej kvalitné suroviny, využíva sa napríklad zrieďovací efekt. Pridáte do mäsa vodu. Aby ste dodržali nejaké percento bielkovín, tak ich dodáte z inej sorty, napríklad z rastlinných proteínov. Na prvý pohľad je obsah proteínov v poriadku, ale hlbšou analýzou zistíte, že proteíny nie sú také kvalitné". Denník uverejnil rozhovor s názvom "Za socializmu boli potraviny kvalitnejšie" na šiestej a siedmej strane. Kvalite potravín sa denník tematicky venuje aj na štvrtej a piatej strane.
"Čo bolo okrem iného dané aj tým, že sa nepoužívali v takej miere prídavné látky," pokračoval. "Pred dvoma, troma rokmi sme mali projekt. Chodili sme na Balkán - do Srbska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny. Vrátilo nás to do socialistických čias. Sú presne v tom štádiu, v ktorom sme boli my pred 25 rokmi. Nepoznajú prídavné látky, ešte ich nepoužívajú. Vyrábajú mäsové výrobky z mäsa. A mliečne z mlieka. A to jednoducho cítite. Tam sa na výrobu potravín používajú kvalitné suroviny," povedal Šimko.
Na otázku denníka, či prídavné látky zničili potraviny, expert odpovedal: "Do slova a do písmena. Prídavné látky, ale aj prílišná voľnosť trhu nám umožňuje nakupovať menej kvalitné suroviny, využíva sa napríklad zrieďovací efekt. Pridáte do mäsa vodu. Aby ste dodržali nejaké percento bielkovín, tak ich dodáte z inej sorty, napríklad z rastlinných proteínov. Na prvý pohľad je obsah proteínov v poriadku, ale hlbšou analýzou zistíte, že proteíny nie sú také kvalitné". Denník uverejnil rozhovor s názvom "Za socializmu boli potraviny kvalitnejšie" na šiestej a siedmej strane. Kvalite potravín sa denník tematicky venuje aj na štvrtej a piatej strane.