Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Zadlženie ČR prudko vzrástlo, nová vláda chce rýchle tempo zastaviť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Samotný štátny dlh dosiahol za minulý rok viac než 2 bilióny Kč, čo sa stalo prvýkrát v histórii. Len za minulý rok vzrástol takmer o 400 miliárd Kč.

Praha 29. decembra (TASR) - Pandémia nového koronavírusu, ale aj volebné darčeky bývalej vlády Andreja Babiša, spôsobili najprudšie zadlženie Česka za posledných 30 rokov. Sekeru hlboko zaťala už predchádzajúca kríza a od roku 2008 sa deficit postupne zvýšil nad 1,5 bilióna Kč. V období prosperity však štát znížil záväzky iba nepatrne, ktoré potom od roku 2019 raketovo vzrástli a tento rok pravdepodobne presiahnu hranicu 2,5 bilióna Kč (100,08 miliardy eur).

Napriek tomu, že v pomere k HDP je zadlženie Česka v Európskej únii jedno z najnižších, varovné je práve jeho skokové zvyšovanie. Babišov kabinet v tom chcel pokračovať, nová vláda Petra Fialu však plánuje šliapnuť na brzdu, uviedol server e15.cz.

"Jednou z najdôležitejších úloh, pred ktorými vláda stojí, je zastaviť rýchle tempo zadlžovania štátu. Z hľadiska plánovanej konsolidácie verejných financií je Česko z krajín EÚ najmenej ambiciózne, ostatné štáty už začali brzdiť," povedala predsedníčka Národnej rozpočtovej rady Eva Zamrazilová.

Jedným z dôvodov súčasnej situácie sú vysoké rozpočtové výdavky, ktoré v rokoch 2016 až 2020 vzrástli o 600 miliárd na 1,8 bilióna Kč. "Stalo sa to za štyri roky. To je strašidelný výkon bývalej vlády," povedal podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Skopeček.

Vlani dosiahlo zadlženie Česka 37,7 % HDP a naďalej rástlo. Podľa novembrového odhadu ministerstva financií malo na konci roka predstavovať 43,3 %. Prognóza na december 2022 očakáva zvýšenie na 46,2 %.

Samotný štátny dlh dosiahol za minulý rok viac než 2 bilióny Kč, čo sa stalo prvýkrát v histórii. Len za minulý rok vzrástol takmer o 400 miliárd Kč. Na porovnanie, za celé obdobie 2009 až 2019 vzrástol o 460 miliárd Kč.

(1 EUR = 24,980 CZK)