Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Zahraničný obchod Česka sa v júli prepadol do deficitu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Výsledky prekvapili analytikov. Tí očakávali zotrvanie v prebytku, pričom počítali s tým, že prebytok dosiahne 10 miliárd Kč.

Praha 6. septembra (TASR) - Po 10 mesiacoch v prebytku skĺzol zahraničný obchod Českej republiky v júli nečakane do deficitu. Aj keď v medziročnom porovnaní vykázal výrazné zmiernenie schodku, analytici počítali so zotrvaním v prebytku. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

V júli zaznamenalo Česko deficit zahraničného obchodu na úrovni 4,1 miliardy Kč (163,78 milióna eur), zatiaľ čo v júni vykázala krajina prebytok 30,8 miliardy Kč. Dôvodom bol výraznejší pokles vývozu ako dovozu. Export klesol medzimesačne o štyri % a dovoz o 1,2 %. Oproti júlu minulého roka sú však výsledky omnoho lepšie, keď pred rokom vykázalo Česko obchodný schodok na úrovni 6,2 miliardy Kč.

Výsledky prekvapili analytikov. Tí očakávali zotrvanie v prebytku, pričom počítali s tým, že prebytok dosiahne 10 miliárd Kč.

Vývoz sa medziročne zvýšil o 12,2 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 11,3 %. Zvýšil sa napríklad export potravín a živých zvierat a pod rast dovozu sa podpísali najmä chemické produkty, ako aj potraviny.

(1 EUR = 25,034 CZK)