Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Zamestnanecká rada v skupine Volkswagen hrozí štrajkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

VW začiatkom septembra oznámil, že v dôsledku napätej situácie sprísňuje svoje plány na znižovanie nákladov a už nevylučuje prepúšťanie a zatváranie závodov.

Wolfsburg 13. septembra (TASR) - Zamestnanci automobilovej skupiny Volkswagen sa môžu proti novým plánom znižovania nákladov brániť aj štrajkami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá citovala predsedníčku zamestnaneckej rady Danielu Cavallovú.

"Proti zatváraniu závodov a hromadnému prepúšťaniu sa budeme brániť všetkými silami, až po protestné akcie," uviedla Cavallová v rozhovore, ktorý zverejnil v piatok časopis Focus. "Ľudia sú veľmi znepokojení. V stávke je teraz naozaj všetko," dodala s tým, že Volkswagen sa nachádza "v stave núdze". Cavallová, ktorá je aj členkou vyjednávacieho tímu odborovej organizácie IG Metall, zároveň potvrdila ochotu rokovať.

"Volkswagenu sa darí zle" a o tom nie je žiadny spor povedala. Samotné šetrenie však podľa nej Volkswagenu nezabezpečí budúcnosť a spoločnosť potrebuje dlhodobé koncepčné riešenia.

Vo štvrtok (12. 9.) sa zástupcovia odborov a vedenia spoločnosti dohodli, že nové kolo rozhovorov o kolektívnej zmluve, ktoré bolo pôvodne plánované na október, otvoria už 25. septembra. Okrem štandardného vyjednávania o mzdách sa rokovania budú týkať aj dohody o garancii pracovných miest, ktorú Volkswagen tento týždeň vypovedal.

VW začiatkom septembra oznámil, že v dôsledku napätej situácie sprísňuje svoje plány na znižovanie nákladov a už nevylučuje prepúšťanie a zatváranie závodov. Systém garancie pracovných miest, ktorý vylučoval prepúšťanie z prevádzkových dôvodov, sa uplatňoval od roku 1994. Ak sa obe strany nedohodnú do polovice budúceho roka, Volkswagen hrozí prepúšťaním.