Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v Nemecku v 2. štvrťroku vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Naposledy zamestnanosť v Nemecku klesla v prvom štvrťroku 2021, keď aktivitu v najväčšej európskej ekonomike tlmili opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

Wiesbaden 16. augusta (TASR) - Počet pracujúcich osôb v Nemecku na jar naďalej rástol. V druhom štvrťroku tohto roka bolo zamestnaných alebo samostatne zárobkovo činných 46,1 milióna ľudí, čo predstavuje sezónne očistený nárast o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a nárast o 0,4 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa v piatok odvolala na údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Naposledy zamestnanosť v Nemecku klesla v prvom štvrťroku 2021, keď aktivitu v najväčšej európskej ekonomike tlmili opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

Celkovo nové pracovné miesta vznikali takmer výlučne v sektore služieb, kde ich pribudlo 229.000. V priemysle a stavebníctve pokračoval úbytok v dôsledku spomaľujúcej sa ekonomiky. V týchto odvetviach bolo zamestnaných o 65.000 osôb menej ako v druhom štvrťroku 2023. Klesol aj počet samostatne zárobkovo činných osôb vrátane vypomáhajúcich rodinných príslušníkov. Ich počet sa znížil o 29.000 na 3,8 milióna. Počet zamestnancov na druhej strane vzrástol o 196.000 alebo 0,5 % na približne 42,3 milióna.

Na jednu zamestnanú alebo samostatne zárobkovo činnú osobu pripadlo v druhom štvrťroku v priemere 318,2 odpracovanej hodiny, o 0,4 % viac ako v rovnakom období minulého roka.