Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Zásobníky plynu v EÚ sú naplnené na 90 % už pred cieľovým termínom

Na snímke hraničná preberacia stanica plynovodu neďaleko slovensko-poľskej štátnej hranici pri obci Výrava v okrese Medzilaborce v piatok 27. mája 2022. Foto: TASR – Milan Kapusta

Komisia bude pokračovať v monitorovaní situácie, aby úrovne skladovania plynu zostali v nasledujúcich mesiacoch dostatočne vysoké, povedala eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

Brusel 21. augusta (TASR) - Zásobníky plynu v Európskej únii (EÚ) sú pred nadchádzajúcou zimnou sezónou naplnené už na 90 %. Oznámila to v stredu Európska komisia. EÚ tak prekonala cieľový termín stanovený na 1. novembra o desať týždňov, rovnako ako minulý rok. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

"Komisia bude pokračovať v monitorovaní situácie, aby úrovne skladovania plynu zostali v nasledujúcich mesiacoch dostatočne vysoké," povedala eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

Uviedla tiež, že Komisia sa bude naďalej zameriavať aj na zlepšovanie energetickej efektívnosti a podporu zavádzania obnoviteľnej energie.

Dodala, že EÚ musí poskytnúť tiež podporu ukrajinskému energetickému systému, ktorý je "pod silným a neustálym útokom Ruska".

Agentúra TASS v separátnej správe uviedla, že ruský energetický gigant Gazprom dodá v stredu pre Európu cez čerpaciu stanicu Sudža v Kurskej oblasti a potrubím, ktoré vedie cez Ukrajinu, plyn v objeme 42,4 milióna kubických metrov (m3). To je rovnaký objem ako v predchádzajúci deň.