Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Ekonomika

Združenie miest víta novelu zákona o bezodplatnom prevode pozemkov

Na archívnej snímke sprava podpredsedníčka ZMOS, predsedníčka Komory obcí a starostka obce Janova Lehota Božena Kováčová, prvý podpredseda ZMOS a starosta obce Ratkovce Martin Červenka, predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik, podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a podpredseda ZMOS, predseda Komory a iest a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger počas 36. Snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Foto: TASR - Martin Baumann

Novela umožňuje jednoduchší a efektívnejší prevod pozemkov štátu na samosprávy, čo podľa predsedu poskytne samosprávam väčšie možnosti pre ich rozvoj.

Bratislava 1. júla (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) víta schválenie novely zákona o pozemkoch. Bezodplatný prevod pozemkov Slovenského pozemkového fondu (SPF) na obce je kľúčový. Uviedol to v pondelok predseda ZMOS Jozef Božik.

"Napriek našim opakovaným požiadavkám a apelom, za predchádzajúce obdobie v tomto smere nenastali zo strany štátu žiadne konkrétne kroky. Preto sme veľmi radi, že sa konečne podarilo dosiahnuť rýchly pokrok, pretože bez týchto pozemkov sa samosprávy nemôžu rozvíjať a vykonávať potrebné investičné aktivity," uviedol Božik.

Zároveň sú bez pozemkov podľa predsedu obmedzené vo vykonávaní svojich kompetencií a poskytovaní základných verejných služieb na miestnej úrovni pre svojich obyvateľov. Dlhodobé problémy s pozemkami ohrozujú podľa jeho slov aj čerpanie európskych zdrojov zo strany obcí a zároveň obmedzujú samosprávy v rozvoji svojho územia.

Novela umožňuje jednoduchší a efektívnejší prevod pozemkov štátu na samosprávy, čo podľa predsedu poskytne samosprávam väčšie možnosti pre ich rozvoj. "Tento krok zo strany rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a podpory rezortu regionálneho rozvoja je významným posunom vpred a priblížením sa k našej strategickej priorite, ktorú sme si stanovili na 34. sneme ZMOS a potvrdili jej dôležitosť na tohtoročnom 36. sneme," dodal predseda s tým, že dôkazom potreby rýchleho konania je aj samotné hlasovanie v pléne parlamentu, keďže za úpravu zákona hlasovalo 133 poslancov.

"Veríme, že tento pozitívny krok schválenia úpravy zákona je úspešným začiatkom, a že ďalej budeme môcť spoločne pracovať na ďalších usmerneniach, ktoré uľahčia samosprávam aplikáciu novely zákona v praxi," uzavrel Božik.