Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Železnice rozšíria pomoc pre rušňovodičov po tragédiách na trati

Na snímke pracovisko rušňovodiča. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Náročným situáciám sú vystavení najmä rušňovodiči, napríklad v situáciách, keď dôjde na trati k stretu vlaku s človekom.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) podporuje psychologickú pomoc a podporu pre svojich zamestnancov pri náročných chvíľach. Náročným situáciám sú vystavení najmä rušňovodiči, napríklad v situáciách, keď dôjde na trati k stretu vlaku s človekom. ZSSK to pripomenula pri príležitosti Dňa duševného zdravia s tým, že pripravujú ďalšie možnosti, aby mali rušňovodiči aj ostatní zamestnanci prístup k ešte širšej a efektívnejšej psychologickej pomoci.

"Naši rušňovodiči čelia nesmiernej zodpovednosti a náročným situáciám vrátane tých najťažších, ako sú strety vlaku s človekom. Tieto situácie môžu mať hlboký psychologický dosah, preto železničná spoločnosť podporuje psychologickú pomoc a poradenstvo, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej starostlivosti o zamestnancov. Duševné zdravie rušňovodičov je kľúčové nielen pre ich osobnú pohodu, ale aj pre bezpečnosť tisícok cestujúcich, ktorých každý deň prepravujú. V rámci rozširovania podpory pripravujeme aj ďalšie možnosti, aby mali rušňovodiči a ostatní zamestnanci prístup k ešte širšej a efektívnejšej psychologickej pomoci, čím chceme posilniť ich duševnú pohodu v náročných situáciách," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.

Národný dopravca svojim rušňovodičom po tragických stretoch vlaku s osobou poskytuje okamžitú pomoc a podporu. ZSSK priblížila, že po takejto traumatizujúcej udalosti rušňovodič jazdu nesmie dokončiť a musí ho nahradiť kolega, následne ostáva niekoľko dní doma v rámci mimoriadneho voľna. Rušňovodiči po takejto tragickej udalosti majú k dispozícii aj odborné psychologické poradenstvo.

ZSSK pri príležitosti Dňa duševného zdravia apelovala na ľudí, ktorí čelia náročným či krízovým situáciám, aby neostávali sami a vyhľadali pomoc. Svoje pocity môžu zdieľať s blízkymi, vyhľadať odbornú pomoc či kontaktovať tiesňovú linku. Kontakty na krízové linky pomoci možno nájsť aj pri železničných koľajniciach, kde na približne 800 tabuliach je uvedené telefónne číslo, na ktoré môžu ľudia, ktorí majú pocit, že sa ocitli v neriešiteľnej situácii, zavolať.

"Len za prvý polrok 2024 sme v IPčku riešili viac ako 8200 kontaktov, ktoré sa týkali myšlienok na ukončenie života. Celkovo naši psychológovia a psychologičky odpovedali na viac ako 82.000 volaní o pomoc. A tá najčastejšia téma? Osamelosť," priblížil riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro.