Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka i eurozónu v vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prieskum: Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka i eurozóny v vzrástla

Mannheim 15. októbra (TASR) - Investorom v Nemecku aj v celej eurozóne sa v októbri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku po septembrovom poklese vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v októbri 2024 vyskočil na 13,1 bodu zo septembrových 3,6 bodu, čo bola jeho najnižšia úroveň od októbra 2023. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne desať bodov.

"Medzi faktory, ktoré podporujú optimizmus, patrí očakávanie stabilnej miery inflácie a s tým spojené vyhliadky na ďalšie znižovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB)," uviedol vo vyhlásení prezident ZEW Achim Wambach. "Pozitívne signály prichádzajú aj z nemeckých exportných trhov," dodal.

Na druhej strane sa však opäť zhoršilo hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku. Príslušný čiastkový index klesol na -86,9 bodu, čo je jeho najmenšia hodnota od mája 2020, z -84,5 bodu v septembri.

V prípade eurozóny sa index dôvery ZEW tento mesiac zvýšil na 20,1 z 9,3 bodu v septembri. Dosiahol tak najväčšiu hodnotu od júla a prekonal očakávania trhu, ktorý predpovedal jeho nárast na 16,9 bodu. Ale indikátor súčasných podmienok v eurozóne v októbri medzimesačne klesol o 0,4 bodu na -40,8 bodu.