Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Zisk aj tržby UPS v 2. štvrťroku klesli viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Znížila preto prognózu príjmov za celý rok pre utlmený dopyt po doručovaní balíkov a vyššie náklady na prácu, vyplývajúce z dohody s odbormi.

Atlanta 23. júla (TASR) - Zisk aj tržby americkej zásielkovej spoločnosti United Parcel Service (UPS) v 2. štvrťroku 2024 klesli. A viac, ako analytici odhadovali. Znížila preto prognózu príjmov za celý rok pre utlmený dopyt po doručovaní balíkov a vyššie náklady na prácu, vyplývajúce z dohody s odbormi. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Najväčšia svetová spoločnosť na doručovanie balíkov podľa trhovej kapitalizácie vykázala za 2. štvrťrok čistý zisk 1,41 miliardy USD (1,29 miliardy eur) alebo 1,65 USD na akciu.

Upravený zisk bez mimoriadnych položiek klesol na 1,79 USD na akciu z 2,54 USD/akcia pred rokom. Analytici spoločnosti predpovedali zisk 1,99 USD na akciu.

Konsolidované tržby sa v období apríl - jún 2024 znížili medziročne o 1,1 % na 21,8 miliardy USD, zatiaľ čo analytici očakávali tržby 22,18 miliardy USD.

V októbri však UPS nahradí FedEx ako primárneho poskytovateľa expresných leteckých služieb pre americkú poštovú službu (USPS). Tento kontrakt vygeneroval pre FedEx vo fiškálnom roku 2023 príjmy vo výške 1,75 miliardy USD.

UPS znižuje tiež náklady, aby zvýšila marže. V januári oznámila, že zruší 12.000 pracovných miest, aby ušetrila 1 miliardu USD.

V júni uzavrela dohodu o predaji svojej maklérskej firmy Coyote Logistics za približne 1 miliardu USD spoločnosti RXO.

"Tento štvrťrok bol pre našu spoločnosť významným zlomovým bodom, pretože sme sa vrátili k rastu objemu v USA, prvýkrát za deväť štvrťrokov. Ako sa očakávalo, náš prevádzkový zisk v prvom polroku klesol, predpokladáme však, že sa vráti k rastu," uviedla Carol Tomeová, generálna riaditeľka UPS.

Za celý rok 2024 teraz spoločnosť predpovedá konsolidované tržby približne 93 miliárd USD v porovnaní s pôvodnou prognózou v pásme 92 až 94,5 miliardy USD. A odhaduje, že konsolidovaná upravená prevádzková marža bude približne 9,4 % namiesto 10 až 10,6 % v predchádzajúcom odhade.

(1 EUR = 1,0888 USD)