Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Zisk automobilky Ford v 2. kvartáli klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Výsledky výrazne zaostali za očakávaniami trhov.

New York 25. júla (TASR) - Americká automobilka Ford zaznamenala v 2. štvrťroku pokles zisku, napriek rastu tržieb. Navyše, výsledky výrazne zaostali za očakávaniami trhov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Zisk Fordu dosiahol za 2. kvartál 1,83 miliardy USD (1,69 miliardy eur), čo medziročne predstavuje pokles o 4,5 %. Tržby pritom vzrástli o 6,3 % na 47,8 miliardy USD.

Dôvodom sú pokračujúce problémy s kvalitou niektorých starších modelov Fordu, čo sa odrazilo na zvýšených nákladoch. Finančný riaditeľ spoločnosti John Lawler uviedol, že náklady spojené so záručnými opravami vzrástli v 2. kvartáli oproti prvým trom mesiacom roka zhruba o 800 miliónov USD a v medziročnom porovnaní boli vyššie o 700 miliónov USD. Okrem toho však firme vzrástli náklady spojené s uvádzaním nových produktov na trh.

Výsledky Fordu za 2. štvrťrok výrazne zaostali za očakávaniami analytikov. Zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol 1,9 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 47 centov. Analytici však počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 68 centov.

(1 EUR = 1,0848 USD)