Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 11. september 2024Meniny má Bystrík
< sekcia Ekonomika

Zisk energetickej spoločnosti RWE v 1. polroku klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Upravený čistý zisk sa v 1. polroku znížil o 43 % na 1,36 miliardy eur, čo je tiež viac ako prognózovaných 1,28 miliardy eur.

Essen 14. augusta (TASR) - Energetická spoločnosť RWE, najväčší výrobca elektriny v Nemecku, zaznamenala v 1. polroku 2024 pokles zisku, ale menší, ako jej predpovedali analytici. Prispeli k tomu rekordné zisky z obnoviteľných zdrojov energie. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a marketwatch.

Upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) skupiny RWE za prvých šesť mesiacov 2024 klesol o 30 % na 2,9 miliardy eur. Prekonal však odhady ekonómov, ktorí očakávali zisk 2,8 miliardy eur.

Upravený čistý zisk sa v 1. polroku znížil o 43 % na 1,36 miliardy eur, čo je tiež viac ako prognózovaných 1,28 miliardy eur.

V segmente obnoviteľnej energie spoločnosť RWE zaznamenala nárast zisku vďaka priaznivým poveternostným podmienkam a uvedeniu nových veterných a solárnych kapacít do prevádzky. Konkrétne, upravený EBITDA pre tieto segmenty sa zvýšil na 828 miliónov eur zo 730 miliónov eur pred rokom.

Až 45 % z výroby elektriny skupiny RWE pochádzalo v 1. polroku z obnoviteľných zdrojov, čo predstavuje významný krok v jej stratégii dekarbonizácie.

Skupina potvrdila svoj výhľad na rok 2024, pričom očakáva, že pre upravenú EBITDA dosiahne spodnú hranicu cieľového rozpätia 5,2 až 5,8 miliardy eur.