Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Zisk Geely Automobile vlani klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tržby za uplynulý boli vzrástli o 10,3 % na 101,6 miliardy CNY a objem predaja sa zvýšil o 1 % na 1,32 milióna vozidiel.

Šanghaj 23. marca (TASR) - Čínska automobilka Geely Automobile vykázala za minulý rok 2021 pokles zisku o 12 %. Upozornila, že rastúce ceny surovín a globálny nedostatok čipov budú aj tento rok vyvíjať tlak na jej zisk a predaj.

Zisk najznámejšieho čínskeho výrobcu áut, vďaka investíciám do európskych automobiliek Volvo Cars a Daimler, ktorý patrí patrí do koncernu Zhejiang Geely Holding Group, sa vlani znížil o 12,4 % na 4,85 miliardy jüanov (691,50 milióna eur) z 5,53 miliardy CNY v predchádzajúcom roku.

Tržby za uplynulý boli vzrástli o 10,3 % na 101,6 miliardy CNY a objem predaja sa zvýšil o 1 % na 1,32 milióna vozidiel.

Spoločnosť uviedla, že v roku 2022 bude pokračovať v diverzifikácii ziskového modelu a predstaví nové elektrické aj úsporné vozidlá, pričom bude pokračovať hľadaní a zavádzaní riešení problémov v globálnom dodávateľskom reťazci.

Geely Automobile sa tento rok zameriava na zvýšenie predaja o 24 % na 1,65 milióna vozidiel aj vďaka rozšíreniu exportu na nové trhy v juhovýchodnej Ázii, na Blízkom východe a v západnej Európe.

Predaj áut v Číne v minulom roku vzrástol vďaka prudkému zvýšeniu predaja tzv. nových energetických vozidiel. Ale predstavitelia automobilového priemyslu varovali pred negatívnym vplyvom pokračujúceho globálneho nedostatku polovodičov a rastúcich cien surovín, ktorý sa ešte zhoršil po ruskej invázii na Ukrajinu.

(1 EUR = 7,0137 CNY)