Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Ekonomika

Zisk General Motors v 3. kvartáli klesol menej, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Pomohol mu silný predaj v USA a obmedzený vplyv štrajku zamestnancov, ktorý sa začal koncom štvrťroka.

Detroit 24. októbra (TASR) - Americká automobilka General Motors (GM) zaznamenala v 3. štvrťroku pokles zisku. Ale menší, ako jej predpovedali analytici. Pomohol jej silný predaj v USA a obmedzený vplyv štrajku zamestnancov, ktorý sa začal koncom štvrťroka. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.

GM oznámil za tri mesiace do konca septembra 2023 pokles zisku o 7,3 % na 3,06 miliardy USD (2,88 miliardy eur) alebo 2,20 USD na akciu z 3,31 miliardami USD alebo 2,25 USD/akciu v 3. treťom štvrťroku minulého roka.

Upravený zisk bez jednorazových položiek dosiahol 3,14 miliardy USD alebo 2,28 USD na akciu. Analytici pritom očakávali, že spoločnosť zarobí 1,88 USD na akciu. Tržby vzrástli o 5,3 % na 44,13 miliardy USD z vlaňajších 41,89 miliardy USD.

GM zaznamenal vyšší predaj vozidiel v Spojených štátoch pri stále silných cenových trendoch populárnych nákladných vozidiel a športových úžitkových vozidiel, čím vykompenzoval pokles predaja v Číne a na niektorých ďalších zámorských trhoch.

Automobilka však zrušila celoročnú prognózu pre neistotu v súvislosti so štrajkom zamestnancov, ktorý sa začal v polovici septembra.

Štrajk pod vedením odborového zväzu United Auto Workers (UAW), ktorý postihol aj automobilky Ford a Stellantis, stál GM počas 3. štvrťroka 200 miliónov USD. V aktuálnom 4. kvartáli táto suma už dosiahla 600 miliónov USD, uviedol finančný riaditeľ Paul Jacobson.

Štrajk sa pritom postupne rozširuje, pretože UAW sa snaží zvýšiť tlak na tzv. veľkú trojku, teda všetky tri automobilky z Detroitu, aby zvýšili mzdy a ponúkli väčšie benefity zamestnancom.

(1 EUR = 1,0597 USD)