Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Zisk priemyselných podnikov v Číne zrýchlil v júli tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkové výsledky firiem podporili najmä podniky z high-tech sektora.

Peking 27. augusta (TASR) - Zisk čínskych priemyselných podnikov zaznamenal minulý mesiac zrýchlenie rastu, čo sa pozitívne odrazilo na vývoji za celé obdobie od začiatku roka. Celkové výsledky firiem podporili najmä podniky z high-tech sektora. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA, ktoré zverejnili najnovšie údaje čínskeho štatistického úradu.

Zisk čínskych priemyselných podnikov vzrástol v júli medziročne o 4,1 %. V júni rast dosiahol 3,6 % a v máji iba 0,7 %.

Júlový vývoj sa odrazil aj na vývoji ziskov firiem za sedem mesiacov. Za toto obdobie sa zisk priemyselných podnikov v Číne zvýšil medziročne o 3,6 %, zatiaľ čo za šesť mesiacov roka rast predstavoval 3,5 %. Údaje štatistického úradu zahrnujú zisky firiem s ročným príjmom viac než 20 miliónov jüanov (2,51 milióna eur) z kľúčových operácií.

"Mierna expanzia ziskov priemyselných podnikov ukazuje, že kroky vlády na podporu ekonomiky začínajú mať efekt," uviedli analytici z China Everbright Bank. Čínski štatistici však upozornili, že domáci dopyt je naďalej slabý a externé prostredie nestabilné, čím naznačili, že vláda bude musieť urobiť viac na zvýšenie dopytu na domácom trhu.

Pod zrýchlenie rastu ziskov sa podpísal najmä high-tech sektor, ktorého súčasťou je produkcia polovodičov a s tým súvisiacich zariadení. Firmy v tomto sektore zaznamenali za sedem mesiacov rast ziskov o 12,8 %.

Ak sa porovná zisk štátnych a súkromných podnikov za sedem mesiacov, celkový zisk firiem podporil opätovne najmä súkromný sektor. V rámci neho zaznamenali podniky od januára do konca júla medziročné zvýšenie zisku o 7,3 %, zatiaľ čo zisk štátnych podnikov sa zvýšil o 1 %.

(1 EUR = 7,9512 CNY)