Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Ekonomika

Zisk ropného koncernu ConocoPhillips klesol o viac než polovicu

Foto: TASR/AP

Výsledky však napriek prudkému poklesu prekonali očakávania trhov.

Houston 3. augusta (TASR) - Americký ropný koncern ConocoPhillips oznámil za 2. štvrťrok tohto roka pokles zisku o viac než polovicu. Dôvodom je výrazný medziročný pokles cien ropy a zemného plynu. Výsledky však napriek prudkému poklesu prekonali očakávania trhov. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

ConocoPhillips vo štvrtok zverejnil, že za 2. kvartál zaznamenal čistý zisk 2,23 miliardy USD (2,03 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 1,84 USD. Na porovnanie, v 2. štvrťroku minulého roka vykázala firma zisk 5,15 miliardy USD (3,96 USD/akcia).

Aj upravený zisk dosiahol 2,23 miliardy USD a 1,84 USD na akciu. Spoločnosť tak prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na 1,77 USD/akcia.

Vývoj zisku firmy ConocoPhillips je tak rovnaký ako pri jej väčšom konkurentovi Exxon Mobil, ktorý oznámil výsledky pred niekoľkými dňami. Aj tejto firme klesol zisk v 2. štvrťroku medziročne o viac než polovicu na 7,88 miliardy USD. Aj v jej prípade boli príčinou vysoké ceny ropy a plynu v minulom roku, ktoré vyhnali zisk Exxon Mobil za 2. kvartál 2022 na rekordných 17,85 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0985 USD)