Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Zisk UniCredit v 2. štvrťroku prekonal odhady

Foto: Andrej Galica

Uviedla, že kupuje belgickú digitálnu banku Aion Bank, ktorá má vlastnú cloudovú IT platformu, za 370 miliónov eur.

Miláno 24. júla (TASR) - Talianska banka UniCredit v stredu zverejnila výsledky za 2. štvrťrok, ktoré prekonali odhady trhu. Zároveň uviedla, že kupuje belgickú digitálnu banku Aion Bank, ktorá má vlastnú cloudovú IT platformu, za 370 miliónov eur. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Čistý zisk banky za tri mesiace do konca júna 2024 vzrástol o 5 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi na 2,7 miliardy eur. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí očakávali zisk 2,4 miliardy eur.

UniCredit uviedla, že jej čistý príjem z úverov sa v období apríl - jún v porovnaní s 1. štvrťrokom znížil o 0,4 %, zatiaľ čo príjem z poplatkov sa medzikvartálne zvýšil o 0,9 %.

Tržby v 2. štvrťroku medzikvartálne klesli o 0,7 % na 6,3 miliardy eur.

UniCredit zvýšila svoju prognózu tržieb na tento rok mierne nad 23 miliárd eur, ale udržala si cieľ čistého zisku vo výške viac ako 8,5 miliardy eur.

UniCredit, ktorá má veľké zastúpenie v Rusku, zaúčtovala v uplynulom štvrťroku rezervy na možné straty v tejto krajine vo výške 100 miliónov eur po tom, čo jej tam súd zabavil majetok.

Na otázku v televízii, či UniCredit plánuje odísť z Ruska, generálny riaditeľ Andrea Orcel povedal, že v priebehu jedného alebo dvoch rokov tam postupne ukončí svoje podnikanie.

Orcel, bývalý šéf investičného bankovníctva vo švajčiarskej UBS, sa stal generálnym riaditeľom UniCredit v roku 2021. Jeho povesť v oblasti uzatvárania dohôd podnietila špekulácie o potenciálnych fúziách, najmä po neúspešných pokusoch získať nemeckú Commerzbank a taliansku Banco BPM.

Najnovšia akvizícia pomôže UniCredit urýchliť digitálny prechod, ktorý predstavuje veľkú výzvu.

Digitálne investície UniCredit zaostávajú za investíciami podobne veľkých bánk, ako Intesa Sanpaolo. Kúpou belgickej Aion Bank však získa technológiu aj expertov.

"Táto transakcia predstavuje jeden z prvých krokov banky na získanie úplného vlastníctva novej technológie," uviedla UniCredit.