Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Zisk zbrojárskeho koncernu Lockheed Martin vzrástol

Na archívnej snímke vojenské dopravné lietadlo C-130J-30 Hercules amerického výrobcu Lockheed Martin. Foto: TASR - Martin Baumann

Tržby spoločnosti dosiahli v 3. štvrťroku 17,10 miliardy dolárov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje rast o 1,3 %.

Bethesda 22. októbra (TASR) - Americký zbrojársky koncern Lockheed Martin zaznamenal za 3. štvrťrok rast tržieb aj upraveného zisku, pričom zisk zároveň prekonal očakávania trhov. V reakcii na výsledky, ktoré nahor ťahajú ozbrojené konflikty vo viacerých častiach sveta a s nimi spojený zvýšený dopyt po zbraniach, spoločnosť zlepšila odhad vývoja zisku aj tržieb za celý rok. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Tržby spoločnosti dosiahli v 3. štvrťroku 17,10 miliardy USD (15,76 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje rast o 1,3 %.

Zvýšil sa aj ekonómami pozorne sledovaný zisk upravený o mimoriadne položky. Dosiahol 1,63 miliardy USD a na akciu 6,84 USD. V 3. kvartáli minulého roka vykázal Lockheed Martin upravený zisk na akciu na úrovni 6,73 USD. Zisk zároveň prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s jeho poklesom na 6,50 USD/akcia.

V reakcii na výsledky spoločnosť zlepšila odhad vývoja tržieb aj zisku za celý rok 2024. Najnovšie očakáva, že zisk upravený o mimoriadne položky dosiahne na akciu 26,65 USD, pričom pôvodne počítala so ziskom v rozmedzí od 26,10 do 26,60 USD/akcia.

Čo sa týka tržieb, Lockheed Martin teraz predpokladá, že za tento rok dosiahnu 71,25 miliardy USD. Aj keď nový odhad stále nedosahuje hornú hranicu pôvodne predpokladaného rozpätia tržieb, je to optimistickejšia prognóza, keďže spoločnosť pôvodne počítala s tým, že tržby by úroveň 71 miliárd USD nemuseli dosiahnuť. Predchádzajúci odhad celoročných tržieb mala firma Lockheed Martin stanovený v rozmedzí od 70,50 miliardy do 71,50 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0853 USD)