Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Zmenu vyhlášky o rozpočítavaní tepla rezort nemá ešte pripravenú

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Aktuálne platná vyhláška totiž priniesla vyššie platby pre majiteľov bytov, ktorí kúrenie obmedzovali.

Bratislava 12. júna (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zatiaľ nemá pripravenú zmenu vyhlášky, ktorá by upravila spôsob rozpočítavania tepla v bytových domoch. Po stredajšom rokovaní vlády to povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), ktorá novelizáciu prepisu avizovala. Aktuálne platná vyhláška totiž priniesla vyššie platby pre majiteľov bytov, ktorí kúrenie obmedzovali.

"Sme vo fáze, keď sme zozbierali jednotlivé podnety, vyhodnocujeme, pýtame si doplňujúce informácie. Dúfam, že v krátkej dobe budeme mať riešenie," uviedla Saková. Rezort podľa nej chce zmenu pripraviť tak, aby rozpočítavanie tepla bolo transparentnejšie a spravodlivejšie pre všetkých.

Aktuálne platná vyhláška bola schválená v roku 2022 a platí od minulého roka. Prvýkrát podľa nej dostali vyúčtovanie tepla obyvatelia bytoviek v tomto roku. Nová metodika zmenila pomer podielu základnej zložky, ktorá sa počíta podľa podlahovej plochy bytu, a spotrebnej zložky, ktorá predstavuje nameranú spotrebu. Základná zložka nesmie byť nižšia ako 30 % a rozpočítava sa aj medzi byty, ktoré sú odpojené od CTZ a nadstavby a vstavby s vlastným vykurovaním.