Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Zmierňovanie inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne zastavilo

Na archívnej snímke Európska centrálna banka v Frankfurde nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 26. júla (TASR) - Po štyroch mesiacoch zmierňovania inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne sa tento trend v júni zastavil. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Najnovší prieskum ukázal, že krátkodobé inflačné očakávania spotrebiteľov v menovej únii (na najbližších 12 mesiacov) dosiahli v júni 2,8 %. To je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci, v ktorom sa očakávania znížili z aprílovej úrovne 2,9 %. Inflačné očakávania spotrebiteľov sa predtým zmierňovali štyri mesiace v rade, pričom na začiatku roka dosiahli 3,3 %.

Nemenili sa ani dlhodobé inflačné očakávania, ktoré predtým rovnako zaznamenali zmiernenie. Ako uviedla ECB, spotrebiteľské očakávania vývoja inflácie na najbližšie tri roky dosiahli 2,3 %, rovnakú hodnotu ako v máji.

ECB v júni znížila úrokové sadzby, prvýkrát za takmer päť rokov. Na ďalšom zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo 18. júla, ich ponechala nezmenené s tým, že je vhodné počkať na ďalšie ekonomické údaje. Ekonómovia počítajú s pokračovaním redukcie na septembrovom zasadnutí a niektorí nevylučujú ani ďalšie zníženie v decembri. Podmienkou však je stabilné zmierňovanie inflácie smerom k inflačnému cieľu ECB na úrovni 2 %.