Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

ZMOS: Hrozí obmedzenie investícií do cestovného ruchu

Na ilustračnej snímke pohľad na tatranský štít Kriváň, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

V prípade, že vláda neposkytne samosprávam dodatočné financie, cestovný ruch bude podľa predsedu ZMOS jednou z prvých oblastí, ktorá pocíti deficity rozpočtov jednotlivých miest a obcí.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

"Mestá a obce sú pilierom cestovného ruchu, pretože nielenže tvoria atraktívne prostredie pre návštevníkov, ale zabezpečujú aj správu a rozvoj verejných priestorov, ktoré sú nevyhnutné pre turistický ruch," povedal Božik.

Samosprávy podľa neho pravidelne investujú do svojho majetku ako napríklad do historických pamiatok, prírodných atrakcií, parkov a športovísk, čo má priamy vplyv na ich turistický potenciál. Tieto investície by tak mali prispievať nielen k tvorbe atraktívnych turistických destinácií, ale aj ku vzniku pracovných miest a podpore miestnej ekonomiky.

V prípade, že vláda neposkytne samosprávam dodatočné financie, cestovný ruch bude podľa predsedu ZMOS jednou z prvých oblastí, ktorá pocíti deficity rozpočtov jednotlivých miest a obcí. Výsledkom by mohlo byť zastavenie turistických projektov a neudržateľné čerpanie eurofondov, čo by ohrozilo celý potenciál Slovenska ako turistickej destinácie, doplnil.

Zníženie DPH na ubytovacie služby by malo mať pozitívny vplyv na hotely, menšie penzióny a lokálnych poskytovateľov služieb, ktorí sú základom cestovného ruchu v regiónoch. Božik ďalej priblížil, že v niektorých samosprávach tvoria dane z ubytovania viac ako polovicu z celkových príjmov z daní a poplatkov.

"Bez dostatočných finančných prostriedkov nebude možné pokračovať v nevyhnutných investíciách a riskujeme nielen úpadok cestovného ruchu, ale aj celkový ekonomický rozvoj našich miest a obcí," uzavrel predseda ZMOS.