Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Ekonomika

Známy reťazec zavádza Tichú hodinku, príďte ju zažiť na vlastné uši

Tichá hodinka v Kauflande Foto: Kaufland

Či jeme, nakupujeme alebo pracujeme, stále máme okolo seba zvukové stimuly, ktoré už ani nevnímame.


Bratislava 15. augusta (OTS) - Náš mozog však „počuje“ všetko, odborníci preto odporúčajú dopriať si každý deň chvíľu ticha.

Vyhýbať sa hluku sa oplatí
Všadeprítomná hudba patrí v dnešnej dobe medzi najväčšie stimuly našich zmyslov. Hrá nám v práci, vo výťahu, v reštaurácii aj v obchode, veľa ľudí bez „niečoho pusteného v pozadí“ ani nezaspí. Takéto neustále prúdenie zvukov alebo hudby nám však nie je prirodzené. Náš mozog sa napriek zaužívaným mýtom nedokáže sústrediť na viac ako jednu vec, v hyperstimulovanom prostredí tak prirodzene klesá naša produktivita. A naopak, zvyšuje sa stres, napätie i únava.

Vedeli ste, že ak príliš stimulujeme svoj mozog, je málo aktívny takzvaný Default mode network? Ide o oblasti mozgu, ktoré sú najviac aktívne, keď sa nezaoberáme ničím konkrétnym. Práve vtedy mozog spracúva spomienky a emócie, vizualizuje budúcnosť, posilňuje pamäť, dáva tiež priestor kreativite a empatii,“ vysvetľuje Denis Kováč, autor úspešného projektu Mozgová atletika, ktorá sa venuje skúmaniu fungovania ľudského tela a využívania jeho potenciálu.

Ak potrebujete svoju tichú hodinku, máme pre vás tip / Foto: Kaufland

Jeho slová potvrdzuje Michal Bača z Ligy za duševné zdravie SR. „Hyperstimulácia alebo senzorická preťaženosť môže mať mnoho foriem v závislosti na osobe či dĺžke „vystavenia sa“ dráždivým stimulom. Medzi príznaky, pri ktorých by sme mali spozornieť, patrí extrémna citlivosť na zvuky, pachy, ale aj niektoré typy textúr a odevov, ďalej strata sústredenia a koncentrácie, nervozita, ťažkosti so spánkom, únava a vyčerpanie. Niekedy sa môžu pridať fyzické príznaky ako sú tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, únava očí, závraty.

Za mnohými našimi ťažkosťami preto môže stáť „iba“ príliš veľa zvukových stimulov, ktoré už presiahli naše tolerančné limity. Hluk má veľmi významný vplyv na naše duševné zdravie, na čo však zvykneme zabúdať. „Zvlášť citlivo zvyknú reagovať ľudia s poruchami autistického spektra alebo jedinci, ktorí majú tendenciu vnímať vonkajšie podnety intenzívnejšie. Ak problémy s prestimulovanosťou pretrvávajú, môžu viesť dokonca k depresiám alebo úzkostným poruchám,“ upozorňuje odborník.

Ticho je nedostatkový tovar
Určite ste už počuli, že ticho lieči. Pokiaľ sa kedykoľvek od 15. augusta 2024 vyberiete na nákupy do Kauflandu, v čase od 11:00 do 12:00 hod. si môžete dosýta vychutnať Tichú hodinku. Počas nej si nakúpite bez hudby či reklamných spotov. „Spoločnosť Kaufland sa dlhodobo venuje téme podpory zdravia, a to nielen toho fyzického, záleží nám aj na mentálnom zdraví. Aby si naši zákazníci mohli počas nákupu potravín oddýchnuť od množstva stimulov z okolitého prostredia, každý deň na hodinu vypneme hudbu aj zvukové reklamné spoty, a to vo všetkých predajniach po celom Slovensku,“ vysvetľuje Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko, v.o.s.

https://youtu.be/1K79vpOcIOo


Práve v tomto čase zvykne mnoho ľudí obedovať alebo nakupovať potraviny na prípravu jedla. V známom reťazci teraz nájdu úplne všetko, vrátane vzácneho ticha. Myšlienku tichej hodinky podporuje aj Liga za duševné zdravie SR. „Ticho má významný pozitívny vplyv na náš mozog, pomáha znižovať hladinu stresových hormónov, môže tiež podporovať regeneráciu mozgových buniek. Umožňuje lepšie sa sústrediť, čo vedie k vyššej produktivite a efektivite pri akejkoľvek činnosti, ktorú práve vykonávame. Je dôležité naučiť sa opäť užívať si ticho,“ dodáva Michal Bača.

Urobte si tichú hodinku každý deň
Ak sa budete spočiatku cítiť nervózne, je to úplne v poriadku. Na ticho si musí naše telo postupne privyknúť. Skúste mu trochu pomôcť, napríklad aj využitím nasledujúcich tipov.
• Obmedzte digitálne rušenie. Namiesto pozerania filmov alebo scrollovania mobilu siahnite po knihe, najmä, pokiaľ sa za chvíľu chystáte spať. Skúste si tiež robiť pravidelné prestávky od digitálnych zariadení počas dňa.
• Vytvorte si tiché zóny. Doma si vyhraďte jednu miestnosť alebo priestor, kde je skutočne ticho a nepoužívajte tu rádio, televízor ani telefón. V práci sa nehanbite siahnuť po slúchadlách proti hluku.
• Naplánujte si čas na ticho. Naučte sa behať, kresliť, čítať, prechádzať sa bez hudby či podcastov. Ak sa vám to zdá príliš náročné, skúste si na začiatok vypiť rannú kávu. Potichu.
• Vyhľadávajte tiché miesta. Parky, lesy, pláže vám skvele poslúžia na relaxáciu, pomôcť však môžu aj tiché kaviarne alebo knižnice.


V Kauflande sa na Tichú hodinku bez hudby môžete spoľahnúť, užijete si ju každý deň v čase od 11:00 do 12:00 hod.

V Kauflande zoženiete úplne všetko, odteraz aj ticho / Foto: Kaufland