Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

So špeciálnou kartou môžu návštevy vo Zvolene parkovať bezplatne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Minimálny čas je v systéme stanovený na 15 minút a dá sa prípadne plánovať.

Zvolen 15. júla (TASR) - Pravidlá parkovania vo Zvolene majú od polovice júla úpravu. Platiaci rezidenti po novom získavajú sto hodín pre jednu domácnosť a počas roka ich môžu využiť na bezplatné parkovanie svojich návštev. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Minimálny čas je v systéme stanovený na 15 minút a dá sa prípadne plánovať. Ako uviedol zvolenský primátor Vladimír Maňka, čerpanie budú môcť ľudia spravovať prostredníctvom webovej aplikácie datamesta.zvolen.sk. Nájdu v nej aj prehľad vyčerpaného či ostávajúceho času. "O návštevnícku kartu bude môcť požiadať ktokoľvek s trvalým pobytom v príslušnej zóne plateného parkovania. Nezáleží, či je vlastníkom vozidla alebo nie," vysvetlil.

Vedúci odboru dopravy zvolenskej radnice Pavel Brťka dodal, že všetkým, ktorí už sú registrovaní a majú aktívnu kartu rezidenta, sa táto možnosť zobrazí priamo v aplikácii. Ak majú kariet viac, výhodu nájdu vždy pri prvej z nich.

Možnosť získať návštevnícku kartu majú aj obyvatelia s trvalým pobytom v príslušnej zóne, ktorí nevlastnia auto. "Podmienkou je registrácia prostredníctvom aplikácie, pretože spravovať svoj návštevnícky kredit je možné výhradne ňou," objasnil Brťka. Po schválení registrácie požiada užívateľ o svoju návštevnícku kartu cez kategóriu rezident zóny bez auta a počká na schválenie. Podľa neho získať návštevnícku kartu pomôžu všetkým, ktorí v predchádzajúcich týždňoch zvolili možnosť žiadať o kartu rezidenta osobne na mestskom úrade. Podmienkou je registrácia v aplikácii, po jej schválení im preklopia ich karty do aplikácie a budú môcť čerpať svoju výhodu.

Zvolenská radnica žiada obyvateľov o trpezlivosť. "Najmä v prvých dňoch fungovania bude potrebné systém doladiť a úplne prispôsobiť praxi. Nevylučujeme, že môžu byť menšie technické problémy," zhrnul Brťka.