Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie cien podporilo rast tržieb švajčiarskeho výrobcu čokolády

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pod výsledky sa podpísal fakt, že spoločnosť presunula veľkú časť zvýšených nákladov spojených s prudkým rastom cien kakaa na zákazníkov.

Bern 23. júla (TASR) - Švajčiarsky výrobca čokolády Lindt & Sprüngli oznámil za 1. polrok tohto roka rast organických tržieb takmer o desatinu. Pod výsledky sa podpísal fakt, že spoločnosť presunula veľkú časť zvýšených nákladov spojených s prudkým rastom cien kakaa na zákazníkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firma známa výrobou čokoládových zajačikov a medvedíkov, ako aj praliniek Lindor, oznámila za prvých šesť mesiacov tohto roka rast organických tržieb o 7 % na 2,16 miliardy švajčiarskych frankov (2,23 miliardy eur). Firma zároveň prekonala očakávania trhov. Tie počítali s tržbami na úrovni 2,1 miliardy CHF.

K rastu podľa spoločnosti prispelo zvýšenie cien, pričom ich rast dosiahol strednú úroveň jednociferného pásma. Lindt dodal, že k zvýšeniu cien musel pristúpiť, keďže ceny kakaa sa v tomto roku zvýšili viac než dvojnásobne.

Spoločnosť zároveň potvrdila pôvodný odhad rastu organických tržieb v tomto roku. Aj naďalej ho odhaduje v rozmedzí od 6 do 8 %.

Okrem toho uviedla, že v auguste spustí nový program spätného odkúpenia akcií, a to v hodnote 500 miliónov CHF. Program plánuje spustiť 2. augusta a ukončiť ho najneskôr koncom júla 2026. Predchádzajúci program spätného odkúpenia akcií v hodnote 1 miliarda CHF ukončila firma v marci tohto roka.

(1 EUR = 0,9671 CHF)