Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie daní pre vo Francúzsku sa dotkne menej ako 1 % domácností

Francúzsky premiér Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Premiér Michel Barnier tento týždeň povedal, že zníži rozpočtový deficit na päť % hrubého domáceho produktu (HDP) do konca roka 2025.

Paríž 3. októbra (TASR) - Plány Francúzska na novú daň z bohatstva, ktorá má pomôcť znížiť rozpočtový deficit, sa dotknú menej ako jedného % domácností. Vyhlásil to vo štvrtok minister pre rozpočet Laurent Saint-Martin. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Naozaj hovoríme o tých najbohatších medzi najbohatšími," povedal Saint-Martin pre France 2 TV s tým, že dani z bohatstva budú pravdepodobne podliehať len jedinci s príjmom od 500.000 eur ročne. To by malo celkovo ovplyvniť len 0,3 % francúzskych domácností, keďže cieľom vlády je chrániť nižšie príjmové skupiny a strednú triedu.

Saint-Martin vo štvrtok potvrdil tiež mimoriadne dane aj pre najväčšie spoločnosti v krajine, keďže Francúzsko plánuje na budúci rok ušetriť 60 miliárd eur.

"Ozdravenie verejných financií bude musieť byť záležitosťou každého," povedal pre France 2 TV.

Dodal, že súčasné vládne rozpočtové prognózy sú založené na miere inflácie na úrovni 1,8 % v roku 2025.

Premiér Michel Barnier tento týždeň povedal, že zníži rozpočtový deficit na päť % hrubého domáceho produktu (HDP) do konca roka 2025. Upozornil zároveň, že bude musieť posunúť cieľový dátum pre stlačenie deficitu pod povolený limit v Európskej únii, ktorým sú tri % HDP, na rok 2029 z roku 2027.

Rozpočtový deficit Francúzska má v tomto roku dosiahnuť 6,1 % HDP.

Vo francúzskych médiách sa objavili tiež špekulácie, že vláda zvažuje aj zdanenie leteckej dopravy. Spoločnosti z tohto odvetvia však varujú, že to bude mať katastrofálne dôsledky.

A4E a ACI, priemyselné skupiny zastupujúce európske letecké spoločnosti a letiská, vyzvali francúzsku vládu, aby tieto plány prehodnotila. Upozornili ju, že akékoľvek zvýšenie daní ohrozí investície do snahy o dekarbonizáciu.

"Zvyšovanie daní pre letectvo je ukážkou krátkodobého myslenia v politike. Ak by sa tento nový plán potvrdil, neúmyselne by oslabil konkurencieschopnosť francúzskeho letectva, penalizoval by občanov a v konečnom dôsledku by znížil ekonomický prínos tohto odvetvia," uviedol generálny riaditeľ ACI Europe Olivier Jankovec.