Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia EURO 2024

Dalič krútil hlavou nad extračasom, Spalletti: Náročná skupina

Taliansky hráč Mattia Zaccagni (hore vľavo) oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól počas zápasu B-skupiny Chorvátsko - Taliansko na ME 2024 vo futbale v Lipsku 24. júna 2024. Foto: TASR/AP

Chorváti majú po troch zápasoch len dva body a hoci oficiálne nevypadli, ich šance na postup sú nízke a musia im zahrať do kariet štyri výsledky v iných skupinách.

Düsseldorf/Lipsko 25. júna (TASR) - Trénera chorvátskych futbalistov Zlatka Daliča rozhorčila skutočnosť, že v pondelkovom zápase B-skupiny ME s Talianskom pridali rozhodcovia k riadnemu hraciemu času až osem minút. Práve v úplnom závere inkasoval jeho tím vyrovnávajúci gól od Mattiu Zacagniho na 1:1, ktorý odsunul Chorvátov na tretie miesto tabuľky za úradujúcich majstrov Európy. Tí sa v osemfinále stretnú ako druhý tím "béčka" so Švajčiarskom, ktoré skončilo na rovnakej pozícii v A-skupine.

Chorváti majú po troch zápasoch len dva body a hoci oficiálne nevypadli, ich šance na postup sú nízke a musia im zahrať do kariet štyri výsledky v iných skupinách. Proti Taliansku viedli po góle Luku Modriča, ktorý v 54. minúte nepremenil jedenástku, ale už o necelých 60 sekúnd poslal loptu nekompromisne do siete. Chorvátsky kapitán sa stal vo veku 38 rokov a 289 dní najstarším hráčom, ktorý rozvlnil sieť na ME. Prekonal tak rekord Rakúšana Ivicu Vastiča (38 rokov a 257 dní). Talianska snaha o vyrovnanie narážala dlho na kompaktnú defenzívu súpera, až v 90.+8 minúte sa presadil premiérovým gólom za národný tím Zaccagni. "Nerozumiem, prečo sa hralo navyše osem minút. Je to nonsens, nebol na to žiadny dôvod. Ale sme malá krajina a nikto na nás neberie ohľad, musíme sa preto postarať sami o seba. Nechcem vyvolávať rozruch, ale myslím si, že Chorvátsko treba začať rešpektovať," citovala AFP Daliča.

Podľa Modriča ukázal futbal Chorvátom svoju škaredšiu tvár. "Bojovali sme až do konca, ale nedočkali sme sa odmeny. Naposledy sme inkasovali gól v 95. minúte, teraz v 98. minúte. Futbal je krutý šport, zdá sa, že nám to jednoducho nebolo súdené," uviedol kapitán "Vatrenich", ktorí na predošlých štyroch veľkých turnajoch zakaždým postúpili do vyraďovacej fázy. Aby sa im to podarilo teraz, potrebujú zhluk priaznivých výsledkov v iných skupinách. Už pred ME v Nemecku sa špekulovalo, že tohtoročný šampionát bude pre Modriča rozlúčkový. Stredopoliar Realu Madrid, ktorý štartoval päťkrát na ME a štyrikrát na MS, však má stále chuť pokračovať v kariére. "Najradšej by som hral futbal stále, ale viem, že vek sa nedá oklamať a raz nadíde chvíľa, keď budem musieť zavesiť kopačky na klinec. V tejto chvíli však pokračujem, uvidíme, aké dlhé trvanie ešte bude mať moja kariéra," dodal Modrič.

Tréner Talianov Luciano Spalletti pochválil bojovnosť svojich zverencov. "Nebol to náš najlepší zápas, ale cením si, že sa mužstvo nevzdávalo. Postúpiť z tejto mimoriadne ťažkej skupiny si vyžadovalo maximálne výkony. Španielsko má brilantné a Chorvátsko excelentné mužstvo. Pokiaľ nechceme skončiť v osemfinále, musíme podať v osemfinále lepší výkon," dodal Spalletti, ktorý mal šťastnú ruku pri striedaní, keď Zaccagniho poslal na ihrisko v 81. minúte.

Dvadsaťdeväťročný krídelník rímskeho Lazia sa mu odvďačil vyrovnávajúcim gólom. "Obrovská satisfakcia a úľava. Z lavičky sa mi ťažko pozeralo na to, ako nevieme prelomiť chorvátsku defenzívu. Potom ma tréner poslal na ihrisko a veci sa zbehli rýchlo. Prišla prieniková prihrávka, vystrelil som a sledoval, ako lopta končí v sieti. Nezabudnuteľný moment šťastia," opísal gólový moment Zaccagni.

Albánci mohli pomýšľať na postup len v prípade víťazstva nad Španielskom. Senzácia sa však nekonala, favorit uspel 1:0 a s plným počtom 9 bodov a so skóre 5:0 ovládol B-skupinu. Na súpera si Španieli musia počkať, bude ním niektorý z tretích tímov zo skupín A/D/E/F. "Zopakujem, čo som povedal po prvom zápase. Musíme zostať nohami pevne na zemi. Všetky zápasy v skupine boli vyrovnané a náročné. Vyhrať skupinu s 9 bodmi a bez inkasovaného gólu je skvelá vizitka. Musíme však zostať pokojní a dobre sa pripraviť na ďalší zápas," krotil eufóriu tréner Španielov Luis De la Fuente.

Jeho náprotivok sa napriek prehre rozplýval nad hrou svojho tímu. "Moji hráči nechali na ihrisku všetko. Tento šampionát sa im vryje do pamäti. Neurobili sme si tu hanbu. Naopak, bravúrne sme reprezentovali Albánsko a dokázali, že aj malá krajina môže konkurovať najväčším favoritom," pochválil svoj tím brazílsky kouč Sylvinho. Albánci odchádzajú z ME so ziskom bodu, ktorý ukoristili Chorvátom (2:2).