Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia EURO 2024

Holanďania sú štvrtí semifinalisti ME 2024, Turecko zdolali 2:1

Turecký futbalista Baris Alper Yilmaz (vľavo) a holandský futbalista Virgil van Dijk v súboji o loptu počas štvrťfinálového zápasu Holandsko - Turecko na ME vo futbale 6. júla 2024 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Španielsko a Francúzsko.

Berlín 6. júla (TASR) - Futbalisti Holandska skompletizovali semifinálovú štvoricu na ME 2024. V sobotňajšom štvrťfinálovom zápase zvíťazili nad Tureckom 2:1, keď po polčase prehrávali 0:1. V súboji o finále sa stretnú s reprezentantmi Anglicka, ktorí zdolali Švajčiarsko po rozstrele. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Španielsko a Francúzsko.

Pre Holanďanov to bude prvé semifinále na ME od roku 2004 a celkovo šieste.

Štvrťinále ME 2024 (Olympiastadion, Berlín)


Holandsko - Turecko 2:1 (0:1)

Góly: 70. De Vrij, 76. Müldür - 35. Akaydin. Rozhodcovia: Turpin – Danos, Pages (všetci Fr.), ŽK: Simons, Ake, Van Dijk - Tosun, Montella (mimo ihr.), ČK: Yildirim (mimo ihr.), 70.091 divákov

Holandsko: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake (73. Van De Ven) - Schouten, Simons (87. Zirkzee), Reijnders (73. Veerman) - Bergwijn (46. Weghorst), Depay (87. Frimpong), Gakpo
Turecko: Günok - Müldür (82. Celik), Ayhan (89. Kilicsoy), Akaydin (82. Tosun), Bardakci, Kadioglu - Yilmaz, Özcan (77. Yokuslu), Calhanoglu, Yildiz (77. Aktürkoglu) - Güler

Prvý polčas nepriniesol veľa gólových príležitostí, no odštartoval sľubnou šancou Depaya, ktorý sa predral k zakončeniu, ale lopt poslal nad bránku. Turkom sa darilo eliminovať ofenzívne hrozby súpera, ktorému v prvom dejstve nedovolilo ani jednu strelu na bránku. V 35. minúte išli Turci do vedenia, keď Akaydin hlavičkou zužitkoval center Gülera - 0:1.

Turecký mladík Güler mohol v 56. minúte zvýšiť náskok svojho tímu, no z priameho kopu trafil iba do pravej žrde. Holanďania sa snažili prevziať iniciatívu, no prekonať tureckú defenzívu bol pre nich dlho problém. Po hodine hry však vyvinuli tlak, ktorý vyústil do vyrovnania. Holandský brankár Verbruggen najskôr podržal svoj tím po strele Yildiza spoza šestnástky a krátko na to obranca De Vrij hlavou zakončil center Depaya - 1:1. Holanďania pokračovali v aktivite a po prízemnom centri Dumfriesa si obranca Müldür strelil vlastný gól v obrannom zákroku - 2:1. V 85. minúte mohli Turci zužitkovať zmätok v obrane Holandska, nepokrytý Aktürkolu však váhal s dorážkou a napokon trafil iba obrancu súpera. Holandský brankár v závere podržal svoj tím pri veľkej šanci Bardakciho.

hlasy (zdroj: AFP):

Virgil Van Dijk, kapitán Holandska: "Dnes sme znovu museli vydať zo seba maximum a otočiť nepriaznivý stav. Som hrdý na náš tím a na všetkých hráčov. Zápas sme začali dobre, ale v defenzíve sme boli nedôrazní. Strácali sme jednoduché lopty. Neskôr sme si povedali, že musíme zostať pokojní a využiť šance. Na ME si chceme splniť náš spoločný sen, teraz sme k tomu o krok bližšie."
Ronald Koeman, tréner Holandska: "Museli sme trpieť, no na takomto turnaji nie sú ľahké zápasy. Hráči vydali zo seba všetko, bol to skutočne emotívny duel. Ukázali veľké srdce. Niekedy nám to kritici vyčítajú, že práve to nás odlišuje od iných tímov. No dnes hráči ukázali obrovské srdce, najmä po inkasovanom góle a v druhom polčase nechali na ihrisku všetko. Postup do semifinále je pre našu krajinu niečo špeciálne."
Salih Özcan, stredopoliar Turecka: "Sme veľmi smutní, ťažko sa mi hľadajú slová. Cítime silné emócie. Ďakujeme našim fanúšikom za úžasnú podporu, ktorú sme od nich dostali."
Hakan Calhanoglu, kapitán Turecka: "Nezačali sme druhé dejstvo najlepšie a stratili sme náskok. Po druhom inkasovanom góle sme začali nakopávať dlhé lopty dopredu. Nevyšlo to, žiaľ, také veci sa stávajú. Je pre nás česť, že sme sa dostali až takto ďaleko."