Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia EURO 2024

Nemci splnili na ME základný cieľ, Rossi sa hneval na rozhodcov

Maďarský hráč Willi Orban(uprostred) v hlavičkovom súboji s Nemcom Jonathanom Tahom (vpravo) počas zápasu A-skupiny Nemecko - Maďarsko na ME 2024 vo futbale v Stuttgarte 19. júna 2024. Foto: TASR/AP

Gündogan po zápase trval na tom, že si v súboji s Orbánom pred prvým gólom faulom nepomohol a z reakcie maďarských hráčov bol prekvapený.

Stuttgart 20. júna (TASR) - Futbalisti Nemecka splnili na domácich ME svoj základný cieľ v najkratšom možnom čase. V stredu si ako prvý tím na šampionáte zabezpečili postup do osemfinále, keď sa po víťazstvách nad Škótskom (5:1) a Maďarskom (2:0) pevne usadili na čele A-skupiny. Na potvrdenie prvenstva v skupine im bude stačiť aj remíza v záverečnom dueli v skupine proti Švajčiarsku, zatiaľ bezbodoví Maďari budú o teoretickú šancu bojovať proti Škótsku.

Nemci zdolali Maďarsko v súťažnom dueli prvýkrát od finále MS 1954, v predchádzajúcich troch súbojoch s týmto súperom na ME a v Lige národov s ním mali bilanciu 0-2-1. "Som šťastný, pretože to bol ťažký zápas s pre nás vždy nepríjemným súperom," vyhlásil Julian Nagelsmann. "Ukázali sme trpezlivosť a ďalším cieľom je pre nás víťazstvo v skupine. Chceme potešiť divákov a vyhrať každý zápas na šampionáte," dodal nemecký kouč s výhľadom na stretnutie proti Švajčiarsku, ktoré má po remíze so Škótskom na konte štyri body.

Pod triumf Nemecka sa v Stuttgarte gólovo podpísali Jamal Musiala a Ilkay Gündogan. Dvadsaťjedenročný Musiala vo svojom rodnom meste otvoril skóre v 22. minúte, keď maďarskí hráči zbytočne reklamovali faul na Williho Orbána a gólovú pozíciu mu pohotovo pripravil Gündogan. Musiala sa tak stal prvým hráčom na šampionáte s dvoma gólmi na svojom konte. "Pre nás je to v súčasnosti asi najdôležitejší hráč a to už v takom mladom veku," pochválil stredopoliara mníchovského Bayernu kapitán Gündogan. "Mám ho veľmi rád. Je to komplexný hráč a tiež milý a veľmi skromný človek. Pre mňa je neuveriteľné hrať s ním, dokáže v každej situácii urobiť niečo neočakávané. Ak bude pokračovať v tom, čo robí, tak môže byť jeden z najlepších na svete."

Gündogan mal napokon v zápase bilanciu 1+1, keď v druhom polčase nepokrytý zvýšil ľavačkou z jedenástich metrov na 2:0: "Mám pocit, že sa zlepšujeme. Zároveň však musíme zdokonaliť nejaké veci, čo sa dnes ukázalo najmä v prvom polčase. Ale o tom je takýto turnaj, vedieť sa vyrovnať aj s ťažkosťami. Problémy sme zažehnali, po prestávke sme hrali naozaj dobre a pridali sme druhý gól."

Maďari sú po dvoch prehrách na pokraji vypadnutia zo šampionátu a ich tréner Marco Rossi sa po zápase s domácimi sťažoval na výkon rozhodcu. Holanďan Danny Makkelie bol podľa neho najhorší muž na ihrisku. "Počas mojej kariéry hráča alebo trénera som sa nikdy nesťažoval a nehľadal výhovorky, ale to, čo dnes večer predviedol rozhodca, to bol dvojitý meter," uviedol niekdajší kormidelník DAC Dunajská Streda. "Arbitri uznali gól po strčení do Orbána, no v druhom polčase v podobnej situácii na nemeckého hráča Andricha už rozhodca faul odpískal. Uvidíme, keď Nemci nastúpia napríklad proti Francúzsku, či toto bude faul alebo nie. Rozhodca bol dnes najhorší muž na ihrisku a Nemecko nepotrebovalo jeho pomoc, pretože má silnejší tím ako my a aj tak by vyhralo. Domáci sú pre mňa veľký favorit na titul, no takéto zvýhodnenie nepotrebujú," hneval sa Rossi.

Gündogan po zápase trval na tom, že si v súboji s Orbánom pred prvým gólom faulom nepomohol a z reakcie maďarských hráčov bol prekvapený: "Neviem, ako to vyzeralo v televízii, ale hral som v Premier League sedem rokov a ak by ste tam odpískali takýto faul, tak by sa všetci od smiechu váľali po zemi."

Rossi vie, že jeho tím je po dvoch prehrách v náročnej situácii, ale boj o postup ešte pred zápasom so Škótskom nevzdal. "Sme už jednou nohou mimo ME, ale matematicky sme ešte nevypadli. V poslednom dueli urobíme všetko pre víťazstvo. Určite nechceme odísť zo šampionátu bez bodu. Myslím si, že si nezaslúžime mať po týchto dvoch stretnutiach nulu na konte," povedal maďarský kouč.