Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia EURO 2024

Počas otváracieho ceremoniálu ME si uctili Beckenbauera

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier reční počas smútočného obradu za legendu Bayernu a Nemecka Franza Beckenbauera v Allianz Arene v Mníchove v piatok 19. januára 2024. Foto: TASR/AP

Tanečníci vo farbách 24 účastníkov turnaja predviedli predstavenie na oficiálnu skladbu ME "Fire", ktorú zaspieval spevák Leony pred vypredaným štadiónom v Mníchove.

Mníchov 14. júna (TASR) - Majstrovstvá Európy vo futbale odštartovali v piatok krátkym otváracím ceremoniálom, počas ktorého si uctili legendárneho Franza Beckenbauera. Domáci tím privítal v úvodnom zápase Škótsko.

Tanečníci vo farbách 24 účastníkov turnaja predviedli predstavenie na oficiálnu skladbu ME "Fire", ktorú zaspieval spevák Leony pred vypredaným štadiónom v Mníchove. Otvárací duel si nenechal ujsť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Vdova po Beckenbauerovi Heidi na konci ceremoniálu priniesla trofej, ktorú udelia po finále 14. júla. Legendárny "Kaiser Franz", ktorý zomrel v januári vo veku 78 rokov, vyhral EURO v roku 1972 a majstrovstvá sveta o dva roky neskôr. V roku 1990 priviedol Nemecko k titulu na MS ako tréner.

Riaditeľ turnaja Philipp Lahm, ktorý ako kapitán vyhral MS v roku 2014, vyhlásil, že nemecký šampionát "spojí ľudí dokopy". "Ľudia potrebujú viac zábavy, radosti a optimizmu," dodal. Informovala agentúra dpa.