Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia EURO 2024

Španieli zdolali Francúzsko 2:1 a postúpili do finále

Na snímke uprostred hráč Španielska Lamine Yamal strieľa úvodný gól v zápase semifinále ME 2024 vo futbale Španielsko - Francúzsko v nemeckom Mníchove 9. júla 2024. Foto: TASR/AP

Francúzi strelil v semifinále prvý a jediný gól z hry na tomto šampionáte vďaka Randalovi Kolo Muanimu. Napriek tomu nezvládli prvý postup do finále od domácich ME 2016.

Mníchov 9. júla (TASR) - Španielski futbalisti postúpili do finále na ME v Nemecku. V utorkovom semifinálovom zápase zdolali Francúzsko 2:1 a priamy boj o kontinentálny titul zvedú prvýkrát od roku 2012. Víťazný gól strelil v 25. minúte Dani Olmo a jeho spoluhráč Lamine Yamal sa stal najmladším strelcom v histórii európskych šampionátov. Španielsko čaká vo finále lepší z dvojice Holandsko a Anglicko.

Francúzi strelil v semifinále prvý a jediný gól z hry na tomto šampionáte vďaka Randalovi Kolo Muanimu. Napriek tomu nezvládli prvý postup do finále od domácich ME 2016. Najprv ich zaskočil Yamal výstavnou strelou z diaľky a chvíľu na to nezvládli nápor z kraja šestnástky. Španieli sa dozvedia meno finálového súpera v stredu večer, samotný boj o titul je na programe v nedeľu 14. júla o 21.00 na olympijskom štadióne v Berlíne.



semifinále (Allianz Arena, Mníchov)

Španielsko - Francúzsko 2:1 (2:1)

Góly: 21. Yamal, 25. Olmo - 9. Kolo Muani. Rozhodcovia: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všetci Slov.), ŽK: Navas, Yamal - Tchouameni, Camavinga

Španielsko: Simon - Navas (58. Vivian), Nacho, Laporte, Cucurella - Rodri, Olmo (76. Merino), Fabian - Yamal (90.+4. Torres), Morata (76. Oyarzabal), Williams (90.+4. Zubimendi)

Francúzsko: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez - Kante (62. Griezmann), Tchouameni, Rabiot (62. Camavinga) - Dembele (79. Giroud), Kolo Muani (62. Barcola), Mbappe




Do zápasu vstúpili aktívnejšie Španieli, ktorí si aj vytvorili prvú šancu. Ruizov center však nenašiel v tretej minúte pred bránou exekútora. O chvíľu pohrozili Francúzi prihrávkou do behu na Mabppeho, s ktorou si ešte poradil Navas, no akciu v deviatej minúte už neustrážili. Demebele preniesol hru na ľavý roh šestnástky, odkiaľ Mbappe odcentroval k vzdialenejšej žrdi a prudkou hlavičkou zakončil Kolo Muani. Jeho tím mal ďalšiu príležitosť krátko pred štvrťhodinou hry po faule Navasa na Rabiota. Mbappe však trafil len múr a po chvíľkovom tlaku opäť iniciovali hru Španieli. V 21. minúte zaskočil celú francúzsku defenzívu Yamal, ktorý poslal spoza šestnástky výstavnú strelu k ľavej žrdi, od ktorej sa lopta odrazila do brány. O štyri minúty neskôr centroval Navas pred francúzsku bránu. S tým si ešte poradil Saliba, no lopta sa odrazila k Olmovi. Ten si obhodil Tchouameniho, dostal sa na hranicu päťky a s tečom Koundeho prekonal brankára Maignana.

Prvá dramatická situácia prišla aj v druhom polčase na francúzskej polovici. Postavenie Maignana ďaleko od brány chcel využiť Williams, no brankár sa však rozbehol protihráčovi oproti, čistým sklzom mu vzal loptu a ešte zvládol aj rozohrať. O chvíľu poslal na druhej strane po rohovom kope prudkú hlavičku Tchouameni, no Simon zachoval rozvahu a s loptou si poradil. Krátko po hodine hry prišlo na francúzskej strane k trojitému striedaniu a tím trénera Deschampsa začal aktívnejšie pressovať. V tomto ohľade nezaostávali ani Španieli a tak sa oba tímy dokázali dostať pred súperovu bránu, no bez výraznejšej šance. Postupne prebrali opraty Francúzi a hra sa začala zároveň kúskovať. V 76. minúte prišlo k preskupeniu aj v španielskych radoch a nebezpečnej strele v podaní Yamala, opäť z diaľky. Mladý útočník tentokrát prestrelil a o päť minút mieril nad na druhej strane aj Mbappe. Ten strieľal z pokutového územia. Francúzi sa ešte dostali do brejku, ktorý zastavil aj za cenu žltej karty Yamal, a nevyťažili z následného priameho kopu. Pred Simonom ešte hlavičkoval Griezmann, no Španieli si už víťazstvo a postup ustrážili.

Hlasy po stretnutí /zdroj: AFP/

Luis de la Fuente, tréner Španielska: "Tomuto tímu sa dá vždy veriť. Sú v ňom exemplárni hráči. Majú vynikajúcu individuálnu kvalitu, no zároveň sú úplne odovzdaní kolektívu. Vždy pracujú pre spoločné dobro. Veľakrát som už hovoril o ich charaktere a dnešok bol toho ďalšou ukážkou."

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Výsledok beriem na seba. Nemôžem povedať, že by hráči nedali do toho všetko, no neboli sme na šampionáte stopercentní z viacerých dôvodov. Španieli kontrolovali hru veľmi dobre. Nám chýbala priamočiarosť, hoci sme sa snažili hrať aktívne až do konca. Pošťastilo sa nám otvoriť skóre, ale finále bolo dnes pre nás trochu vysoko."