Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Eurovoľby 2024

Aktualizácia rozdelenia kresiel v EP nemení nič na prvenstve ľudovcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčšia pozornosť politických skupín v EP sa bude v najbližších týždňoch sústreďovať na 54 poslancov, ktorí sa zatiaľ nachádzajú v skupine Ostatní.

Brusel 10. júna (TASR) - Posledné percentuálne úpravy a doplnenia, ktoré v pondelok zverejnil Európsky parlament (EP) potvrdili, že eurovoľby vyhrali politické strany združené v politickej frakcii Európska ľudová strana (EPP), nasledované frakciou Socialisti a demokrati (S&D) a liberálmi z frakcie Obnovme Európu (RE). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Tlačový odbor EP krátko pred 12.00 h aktualizoval údaje o prerozdelení kresiel v zákonodarnom zbore EÚ podľa jednotlivých politických frakcií. Podľa neho si tri hlavné politické sily v EP – ľudovci, socialisti a liberáli – udržia nadpolovičnú väčšinu. Spolu by mali mať 401 kresiel v 720-člennom parlamente, čiže viac ako je nadpolovičná väčšia potrebná pre prijímanie nových zákonov.

Frakcie, v ktorých pôsobia poslanci extrémne pravicových alebo euroskeptických síl – Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a Identita a Demokracia (ID) - majú podľa posledných projekcií 137 mandátov, čo znamená posilnenie ich doterajších pozícií.

Najväčšia pozornosť politických skupín v EP sa bude v najbližších týždňoch sústreďovať na 54 poslancov, ktorí sa zatiaľ nachádzajú v skupine Ostatní, čiže bez pričlenenia k nejakej z európskych politických rodín.

Aktualizované oficiálne výsledky naznačili nasledovné rozloženie síl v EP:

185 kresiel EPP;

137 kresiel S&D;

80 kresiel RE;

79 kresiel ECR;

58 kresiel ID;

54 kresiel Ostatní (bez príklonu k politickej rodine);

52 kresiel Zelení/EFA;

46 kresiel Nezaradení;

36 kresiel Ľavica.