Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Eurovoľby 2024

Hlasovací preukaz sa dá vybaviť ešte v piatok, požiadať treba obec

Ľudia kráčajú pred Európskym parlamentom v Bruseli vo štvrtok 23. mája 2024. Foto: TASR/AP

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie.

Bratislava 7. júna (TASR) - Hlasovací preukaz na voľbu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku sa dá vybaviť ešte počas piatka. Požiadať oň treba osobne obec trvalého pobytu v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Obec vydá hlasovací preukaz bezodkladne. Informuje o tom na svojom webe ministerstvo vnútra. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu (8. 6.).

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.

V eurovoľbách kandiduje 22 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Definitívne výsledky volieb sa zverejnia až po ukončení hlasovania vo všetkých štátoch EÚ. To sa očakáva v nedeľu (9. 6.) po 23.00 h.