Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Eurovoľby 2024

J. Marušiak pripisuje víťazstvo PS väčšiemu záujmu ich voličov o EÚ

Progresívne Slovensko. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Marušiak tiež konštatoval, že napriek víťazstvu PS zvíťazili program a hodnoty strán Smer-SD a Hlas-SD a hnutia Republika.

Bratislava 10. júna (TASR) - Voliči Progresívneho Slovenska (PS) sa v porovnaní s voličmi koaličných strán viacej zaujímajú o Európsku úniu (EÚ) a sú si vedomí toho, aké dôležité rozhodnutia sú prijímané práve na európskej pôde. Pre TASR to zhodnotil politológ Juraj Marušiak. Víťazstvo PS ho podľa jeho slov napriek tomu prekvapilo.

Marušiak tiež konštatoval, že napriek víťazstvu PS zvíťazili program a hodnoty strán Smer-SD a Hlas-SD a hnutia Republika. "Ukázalo sa, že súčasná koalícia je prakticky závislá od hlasov národne orientovanej, takej tej krajnej pravice," doplnil s tým, že koalícia začala svojich voličov mobilizovať pomerne krátko pred voľbami.

Vysokú volebnú účasť pripisuje Marušiak postupným nezhodám v rámci Únie, ako napríklad v kontexte vojny na Ukrajine. "Aj v súčasnosti, aj v kontexte vojny na Ukrajine sa európska téma zrazu dostávala do popredia a práve pokiaľ sú vo vnútri EÚ nejaké problémy, tak sa tým ľudia začínajú zaoberať viacej ako vtedy, keď EÚ viac-menej bez problémov funguje," vysvetlil.