Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Eurovoľby 2024

KÚ: EÚ je dobrý projekt, potrebuje však reštart a návrat k hodnotám

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rozhovor so stranou Kresťanská únia je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do EP.

Bratislava 29. mája (TASR) - Európska únia je dobrý projekt, ktorý však po 20 rokoch potrebuje reštart v podobe návratu k hodnotám "starej dobrej Európy". Skonštatovala to Kresťanská únia (KÚ), ktorá chce v Európskom parlamente (EP) presadzovať konzervatívne kresťanské hodnoty. Vo svojom programe hovorí o podpore rodiny, ochrany života a suverénneho Slovenska. Je tiež za zachovanie práva veta pre členské krajiny. Rozhovor so stranou Kresťanská únia je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do EP.





-Aké sú hlavné priority vašej strany pre voľby do EP?-



Kandidujeme s programom podpory rodiny, ochrany života a suverénneho Slovenska. Chceme dosledne deklarovať a presadzovať konzervatívne kresťanskí hodnoty. Zasadzujeme sa za zrušenie škodlivých zákazov a príkazov v Green Deale. Ak chceme hájiť svoje národné záujmy, mať slobodu v rozhodovaní pri jednom percente hlasovacích práv v EÚ, ktoré Slovensko má, je nevyhnutné neprísť o právo veta. To nám pomáha zabrániť rozhodnutiam, s ktorými nesúhlasíme. Napríklad aj o povinných migračných kvótach, kde sme o právo veta prišli. Je rozdiel v tom, či budeme Škótskom alebo Slovenskou republikou s právom veta. Ak ho stratíme, radi nám ponechajú vládu, parlament aj futbalovú reprezentáciu, ale nebudeme už rozhodovať o ničom dôležitom. Staneme sa akousi "euroVÚCkou!, a to nechceme.





-V čom môže EP pomôcť Slovensku?-



Určite v tom, že bude dodržiavať princíp subsidiarity, ktorý je základom celého spoločenstva. Predpokladáme, že sa po týchto voľbách politická mapa zmení a prispeje k tomu, aby sa prehodnotili aktuálne ekonomické a ekologické politiky EÚ, ktoré nevedú k prosperite občanov a majú negatívny dopad na ekonomickú a sociálnu udržateľnosť Slovenska. Slovensku zásadne pomôže, ak bude mať v EP poslancov, ktorí budú zastupovať svojich voličov a zodpovedať sa im. Aby o päť rokov Slováci vedeli, čo konkrétni slovenskí europoslanci počas výkonu mandátu robili, čo presadzovali. Európske témy sa musia dostať aj do našej verejnej debaty.





-Čo priniesla EÚ občanom, kam sa Slovensko posunulo za 20 rokov členstva v Únii?-



Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty a svoju pozíciu sme si museli vydobyť. Že sme to dobre zvládli, o tom svedčí naše postavenie ako v EP, tak v Európskej komisii. Sme plnohodnotný člen spoločenstva vyspelých európskych krajín, člen s právom veta. Jeho zrušenie, o čo sa mnohí snažia, naozaj nie je všeliek na problémy Únie. Sme súčasťou najväčšej obchodnej veľmoci na svete. Z Únie dostávame podstatne viac peňazí, ako do spoločnej "eurokasy" prispievame. Európske peniaze vidíme na každom kroku. Či už v podobe projektov regionálneho rozvoja, dopravy, školstva, vedy, výskumu, zdravotníctva alebo životného prostredia. Sme súčasťou schengenského priestoru, platíme eurom, slobodne a bez hraníc cestujeme, študujeme, žijeme. Sme účastní pri tvorbe zásadných európskych politík, postojov, postupov v krízach. Európsku úniu považujeme za dobrý projekt, ktorý však po 20 rokoch potrebuje reštart v podobe návratu k hodnotám, ktoré nehrdzavejú, k hodnotám starej dobrej Európy.





-V akej politickej frakcii EP chce vaša strana pôsobiť v prípade zvolenia?-



Vo frakcii konzervatívcov a reformistov (ECR).





UPOZORNENIE: TASR požiadala o rozhovor všetky kandidujúce subjekty.