Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Eurovoľby 2024

Le Penovej strana potvrdila spojenectvo s Republikánmi

Francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Bardella potvrdil, že s Ciottim o spolupráci rokoval a ich diskusie budú pokračovať.

Paríž 12. júna (TASR) - Vodca francúzskej krajnej pravice Jordan Bardella v utorok potvrdil, že v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku dôjde k paktu medzi jeho stranou Národné združenie (RN) a pravicovými Republikánmi (LR), ktorý predtým oznámil líder LR Éric Ciotti.

V rozhovore pre televíziu France 2 Bardella dodal, že RN vo voľbách podporí "niekoľko desiatok" poslancov za LR, ktorí pôsobili v končiacom Národnom zhromaždení, či kandidátov tejto strany v nadchádzajúcich voľbách.

Bardella potvrdil, že s Ciottim o spolupráci rokoval a ich diskusie budú pokračovať. Dodal, že pracovne si načrtli tri hlavné spoločné priority: kúpna sila, bezpečnosť a imigrácia.

Web denníka Le Monde konštatuje, že programové nezhody medzi RN a LR sa týkajú najmä dôchodkovej reformy. Bardella pritom na otázku, či RN bude trvať na zrušení reformy presadenej odchádzajúcou vládou, odpovedal nejasne, že sa "k tomu určite vrátime".

Ciottiho rozhodnutie narazilo na odpor časti členov LR - napríklad minister hospodárstva Bruno Le Maire ho komentoval výrokom: "Nemyslel som si, že gaulizmus sa môže skončiť pétainizmom. Ciotti nám o tom dnes poskytol dôkaz".

Ministerka práce a bývalá poslankyňa za LR Catherine Vautrinová uviedla, že Ciotti "zabíja to, čo zostalo" zo strany Republikáni. Vyslovila súčasne podozrenie, že Ciotti sa rozhodol pre spoluprácu s RN, aby si udržal svoj volebný obvod.

Podľa jej názoru sa veľká väčšina aktivistov LR perspektívy spolupráce s RN zľakne. Mnohí poslanci za LR už teraz vysvetľujú, že s projektom spojenectva s RN nemajú nič spoločné.

Prezident regiónu Hauts-de-France Xavier Bertrand (LR) označil oznámenie Érica Ciottiho o dohode s RN za zradu. Dodal, že Ciottimu ide len o zisk poslaneckého mandátu alebo ministerského kresla. Podľa Bertranda by Ciotti mal okamžite odstúpiť z funkcie predsedu LR a mal by byť zo strany okamžite vylúčený.

Poslankyňa za LR Christelle D'Intorniová, ktorá má blízko k Ciottimu, však na sociálnych sieťach ocenila jeho "odvážne rozhodnutie" a vyzvala na "zjednotenie pravicových síl".

Primátor juhofrancúzskeho mesta Nice, Christian Estrosi, ktorý opustil LR v roku 2022, aby sa pripojil k vládnej strane Obroda (Renaissance - RE), trvá na tom, že Ciotti ponukou spolupráce s RN len "odhalil svoju pravú tvár". Estrosi označil Ciottiho prístup za "oportunizmus poslanca v panike" obávajúceho sa straty mandátu.

Rozhodnutie lídra LR - naopak - privítal populistický politik a líder krajne pravicovej strany Znovudobytie (Reconqute! - R!) Éric Zemmour. Ocenil, že Ciotti dokázal prelomiť tabu v podobe "samozákazu" o spájaní sa s krajnou pravicou, ktorý platí u Republikánov.

Napriek neúspechu rokovaní o predvolebnej spolupráci a spojenectve medzi RN a R!, ktoré v utorok oznámila "jednotka" kandidátnej listiny R! pre eurovoľby Marion Maréchalová, vyzval Zemmour opäť na zjednotenie pravicových strán s cieľom vyhrať nadchádzajúce parlamentné voľby. Apeloval na Bardellu i líderku RN Marine Le Penovú, aby odložili "svoju hrdosť, svoje ego" a postupovali vo voľbách spoločne.

Ako objasnila Maréchalová, neter Le Penovej, dôvodom, pre ktorý títo dvaja politici RN nechcú spolupracovať s R!, je pritom práve osoba Zemmoura.

Samotný Zemmour pritom vyhlásil, že on sám nebude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách - vypísaných na 30. júna a 7. júla -, "aby neblokoval prípadnú voľbu poslanca RN" vo svojom volebnom obvode. Dodal, že výmenou za spojenectvo medzi R! a RN nežiada "pre seba nič: ani volebný obvod, ani ministerskú funkciu".